Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Запеканки»Кисело зеле с ориз и заливка от заквасена сметана

Кисело зеле с ориз и заливка от заквасена сметана

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Кисело зеле с ориз и заливка от заквасена сметана
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 8с Видео
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
65 мин.
Порции
8
"Някои от най-семплите неща са най-вкусни..."

Необходими Продукти

  • кисела зелка - 1 бр. малка
  • ориз - 280 г
  • праз - 2 стръка
  • лук - 1/2 глава
  • домат - 1 бр., добре узрял
  • дафинов лист - 2 бр.
  • бахар - 2 - 3 зрънца
  • черен пипер - на вкус
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • лют червен пипер - 1 ч.л., едро смлян (лют или нормален)
  • сол
  • олио - 80 мл
  • За заливка
  • яйца - 2 бр.
  • заквасена сметана - 300 г
  • сол
  • магданоз - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накълцайте лука и праза и ги запържете в сгорещеното на среден огън олио;

През това време нарежете зелката на тънки лентички, а ориза измийте добре под течаща вода, за да падне нишестето;

Настържете домата и го прибавете към вече омекналите и получили лек загар лук и праз. Пържете още 2-3 минутки и добавете ориза. Бъркайте около още 2 минути и сложете зелето и подправките;

Налейте 2 ч.ч. вода и увеличете малко огъня. Щом течността се изпари, прехвърлете в тавичка и сложете още 2 ч.ч. вода (ако обичате по-мек и набъбнал ориз, може да добавите и повече течност.)

Печете в предварително загрята на 185 градуса фурна, докато остане на мазнина (около 20 минути);

Разбийте яйцата със заквасената сметана и солта и със тази смес залейте ястието. Запечете за кратко.

Сервирайте киселото зеле с ориз поръсено със свеж, накълцан магданоз.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка: