Най-крехкото печено пиле с бира и масло

11/12/2019
"Това пиле сякаш казва Изяж ме - смятаме да го послушаме и да си хапнем сладко, сладко с биричка в ръка "
Приготвяне10 мин.
Готвене155 мин.
Общо165 мин.
Порции5
Сготви+1 точка
25 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо79 028
  • Преглеждания за месеца343
  • Преглеждания за седмицата63
  • Рейтинг4.9 от 5
  • Сготвена25

Необходими Съставки

  • пиле - 1.8 кг почистено
  • масло - 60 г
  • зехтин - около 4 с.л.
  • сол - 1 с.л. или на вкус
  • черен пипер - 1 с.л. или на вкус, прясно смлян
  • чесън - 2 скилидки или на спрей (5 - 6 впръсквания)
  • бира - 100 - 120 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

По тази рецепта дори и бялото месо от гърдите на пилето става сочно и много крехко. Единственото, което се изисква, е малко повече търпение и време във фурната на бавен огън.

Пилето се измива, след като е добре почистено. Мъхчетата по кожата и останки от перца се пърлят с малка кухненска горелка или директно върху пламъка на газов котлон, като се действа сръчно, за да не се опарим.

Намазва се обилно със зехтин и натрива със сол и пипер, включително във коремчето и през горния отвор.

Слага се в подмазнена тавичка, която е по-размерите на пилето, не прекалено голяма, завива се с алуминиево фолио или се захлупва с капак и се оставя във фурната на 150 градуса за час и половина.

Тавичката се изважда, капакът се отстранява и голямото пиле се маже обилно с масло, като парченца се мушкат и в отворите. Полива се с бирата и се оставя във фурната за още 20-30 минути.

По този начин печеното пиле става много сочно и крехко и поема от аромата на бирата. Но нищо не свършва дотук.

Фурната се увеличава до 200 градуса, а пилето отново се натрива с масло периодично, както и със счукан чесън (аз използвам на спрей, защото овкусява много добре и няма риск да изгори. Купувам чесновия спрей от Лидл на марка Italiamo)

Печенето продължава, докато пилето придобие апетитен златист загар и хрупкава коричка. Ако е нужно, фурната се увеличава още до 220 градуса.

На дъното се образува чудесно сосче от соковете на птицата, маслото и бирата с лек аромат на чесън.

Месото се топи в устата, а чудната хрупкава коричка е неустоима.

Най-крехкото печено пиле с бира и масло се гарнира с картофки, други зеленчуци, ориз или свежа салата.

Добър апетит!

Керамична тава за хубаво изпечено пиле
Ето така се пече пиле:
Керамична тава за хубаво изпечено пиле
22.99 лв.
Виж ››

И на бутилка става, но ако наистина искате да опитате вкусно и сочно пиле, пригответе го в тази керамична тава за пиле с отвор за течност.

Рейтинг

5 15
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар