Начин на приготвяне
По тази рецепта дори и бялото месо от гърдите на пилето става сочно и много крехко. Единственото, което се изисква, е малко повече търпение и време във фурната на бавен огън.
Пилето се измива, след като е добре почистено. Мъхчетата по кожата и останки от перца се пърлят с малка кухненска горелка или директно върху пламъка на газов котлон, като се действа сръчно, за да не се опарим.
Намазва се обилно със зехтин и натрива със сол и пипер, включително във коремчето и през горния отвор.
Слага се в подмазнена тавичка, която е по-размерите на пилето, не прекалено голяма, завива се с алуминиево фолио или се захлупва с капак и се оставя във фурната на 150 градуса за час и половина.
Тавичката се изважда, капакът се отстранява и голямото пиле се маже обилно с масло, като парченца се мушкат и в отворите. Полива се с бирата и се оставя във фурната за още 20-30 минути.
По този начин печеното пиле става много сочно и крехко и поема от аромата на бирата. Но нищо не свършва дотук.
Фурната се увеличава до 200 градуса, а пилето отново се натрива с масло периодично, както и със счукан чесън (аз използвам на спрей, защото овкусява много добре и няма риск да изгори. Купувам чесновия спрей от Лидл на марка Italiamo)
Печенето продължава, докато пилето придобие апетитен златист загар и хрупкава коричка. Ако е нужно, фурната се увеличава още до 220 градуса.
На дъното се образува чудесно сосче от соковете на птицата, маслото и бирата с лек аромат на чесън.
Месото се топи в устата, а чудната хрупкава коричка е неустоима.
Най-крехкото печено пиле с бира и масло се гарнира с картофки, други зеленчуци, ориз или свежа салата.
Добър апетит!
Коментари