Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Пилешко месо»Печено Пиле»Най-крехкото печено пиле с бира и масло

Най-крехкото печено пиле с бира и масло

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Най-крехкото печено пиле с бира и масло
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 4
11/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
155 мин.
Общо
165 мин.
Порции
5
"Това пиле сякаш казва Изяж ме - смятаме да го послушаме и да си хапнем сладко, сладко с биричка в ръка"

Необходими Продукти

  • пиле - 1.8 кг почистено
  • масло - 60 г
  • зехтин - около 4 с.л.
  • сол - 1 с.л. или на вкус
  • черен пипер - 1 с.л. или на вкус, прясно смлян
  • чесън - 2 скилидки или на спрей (5 - 6 впръсквания)
  • бира - 100 - 120 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

По тази рецепта дори и бялото месо от гърдите на пилето става сочно и много крехко. Единственото, което се изисква, е малко повече търпение и време във фурната на бавен огън.

Пилето се измива, след като е добре почистено. Мъхчетата по кожата и останки от перца се пърлят с малка кухненска горелка или директно върху пламъка на газов котлон, като се действа сръчно, за да не се опарим.

Намазва се обилно със зехтин и натрива със сол и пипер, включително във коремчето и през горния отвор.

Слага се в подмазнена тавичка, която е по-размерите на пилето, не прекалено голяма, завива се с алуминиево фолио или се захлупва с капак и се оставя във фурната на 150 градуса за час и половина.

Тавичката се изважда, капакът се отстранява и голямото пиле се маже обилно с масло, като парченца се мушкат и в отворите. Полива се с бирата и се оставя във фурната за още 20-30 минути.

По този начин печеното пиле става много сочно и крехко и поема от аромата на бирата. Но нищо не свършва дотук.

Фурната се увеличава до 200 градуса, а пилето отново се натрива с масло периодично, както и със счукан чесън (аз използвам на спрей, защото овкусява много добре и няма риск да изгори. Купувам чесновия спрей от Лидл на марка Italiamo)

Печенето продължава, докато пилето придобие апетитен златист загар и хрупкава коричка. Ако е нужно, фурната се увеличава още до 220 градуса.

На дъното се образува чудесно сосче от соковете на птицата, маслото и бирата с лек аромат на чесън.

Месото се топи в устата, а чудната хрупкава коричка е неустоима.

Най-крехкото печено пиле с бира и масло се гарнира с картофки, други зеленчуци, ориз или свежа салата.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.9
518
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Вида му е страхотен,вкуса обийствен,благодарим ,на невероятнатазЖеня и този път,както винаги ни зарадва и подсети за тази вкуснотия,благодарим,ти,ще го сготеювим,докато споделиш друга рецепта с над,твоите приятели във фб.
14.09.2022 09:32
4
1
1
Покажи всички подкоментари
Венцеслав Вълканов
Венцеслав Вълканов
С малко търпение става страхотно. Благодаря!
24.09.2021 09:01
4
Asen
Asen
chesuna stava i s 2 paketcheta na pudra raztvoreni v olio, maslo
22.04.2021 10:31
4
1
Покажи всички подкоментари