Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Яхнии»Боб яхнията на баба

Боб яхнията на баба

Румяна СтояноваРумяна Стоянова
Помощник Готвач
865903481
Боб яхнията на баба
Снимка: Румяна Стоянова
2 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
105 мин.
Порции
6
"Бабината боб яхния от едно време винаги намира място в тефтера с рецепти и резултатът е винаги един - неустоимо вкусна боб яхния!"

Необходими Продукти

  • Основни продукти за боб яхнията
  • боб - 2 ч.ч.
  • моркови - 1 голям
  • лук - 1 голяма глава
  • чесън - 4 скилидки
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • червен пипер - 2 ч.л.
  • джоджен - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • домати - 2 бр. по - меки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ароматната и питателна боб яхния е не само вкусно, но и невероятно здравословно първо блюдо. Бобът е богат на витамини, аминокиселини, фибри и микроелементи. Готвенето на яхния от боб изобщо не е трудно, но не забравяйте, че червеният и белият боб изискват предварително накисване, което означава, че трябва да се погрижите за това предварително.

Запретвайте ръкави, в следващите редове ще ви представим рецептата за класическа боб яхния позната от детството ни:

Накисваме боба в студена вода за няколко часа /или от предната вечер/. Излейте водата, където се е киснал, налейте друга и го сложете на котлона да заври.

След като заври, изхвърлете тази вода и налейте нова, толкова че да покрие боба с един пръст и слагаме отново на котлона. Не слагайте сол!

Почистете и нарежете на дребно лука и морковите и добавете половината от тях към врящия боб.

Добавете и скилидките чесън цели, джоджена, както и половината олио. Оставяме боба да ври на средна степен /4-5/ до сваряване. При мен това беше 1 ч и 30 мин., но това зависи от сорта боб.

След като бобът е почти готов, добавяме измитите, обелени и нарязани на ситно доматки /може да използвате и домати консерва - около 150-200 мл/. Слагаме и солта.

След като бобът е сварен му правим и запръжката. В тиган изсипваме останалото олио, след като загрее добавяме и останалата половина от нарязаните лук и морков.

Запържваме боб яхнията за около 5 минутки и добавяме 2 ч.л. червен пипер, като запържаме и него за 30-тина секунди. Получената запръжка добавяме при боба и оставяме да ври 1-2 минутки. Махаме от котлона и затваряме боб яхнията с капак.

P.S. Вариантите за боб яхния са много - с месо, без месо, със сланина, с бял боб, с шарен боб и т.н. Ако обичате да похапвате боб, бихме ви посъветвали да опитате и от другите ни рецепти с боб като тази боб чорба или този боб на фурна - каквото и да изберете, винаги ще е вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.9
57
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
За да ври боба един час и половина количество вода е много малко
02.12.2024 18:52
Анонимен
Анонимен
Ужас... чета тук, чета там, чета... и навсякъде все грешно готвене на един елементарен за готвене продукт, боба!

Боба е велико растение. До колкото съм че, той заедно с нахута и лещата способстват за превенция от рак на дебелото черво, а и извън това. Употребата на боб веднъж седмично предпазва от образуване на ракови клетки в протежение на 2-3 дни сле последното хранене. колко е вярно ен знам, не съм учен... така пише. А иначе, боба е прекрасно ястие, особено в комбинация с някои месни добавки. Вие ги знете кои са ?


Химическите елементи в него са:

====================================
В 100 гр. СВАРЕН боб (без сол) се съдържат 142 калории, разпределени така:

Протеин – 9 гр.
Въглехидрати – 26 гр.
Мазнини –
14.12.2023 00:38
6
2
Анонимен
Анонимен
Ако е яхния, трябва към запръжката да се добави и брашно
10.11.2023 13:37
7
Анонимен
Анонимен
Класическата боб яхния трябва да е гъста, точно като на снимката и без излишни подправки. Аз я гарнирам с люто чушле.
25.04.2023 10:32
1
Анонимен
Анонимен
Моята боб яхния се получи точно като на снимката, благодаря за рецептата, много ни хареса на цялото семейство
28.03.2023 07:26
1
1
Анонимен
Анонимен
Прекрасна рецепта !
Уча се да готвя и всичко се получи супер !
Благодаря Ви !
22.02.2023 20:21
1
1
Анонимен
Анонимен
Получи се Супер Боба
22.01.2023 17:23
1
Анонимен
Анонимен
Това е дословно рецептата на Гисчо от "Супичка".
28.12.2022 21:13
4
1
Покажи всички подкоментари