Начин на приготвяне
Ароматната и питателна боб яхния е не само вкусно, но и невероятно здравословно първо блюдо. Бобът е богат на витамини, аминокиселини, фибри и микроелементи. Готвенето на яхния от боб изобщо не е трудно, но не забравяйте, че червеният и белият боб изискват предварително накисване, което означава, че трябва да се погрижите за това предварително.
Запретвайте ръкави, в следващите редове ще ви представим рецептата за класическа боб яхния позната от детството ни:
Накисваме боба в студена вода за няколко часа /или от предната вечер/. Излейте водата, където се е киснал, налейте друга и го сложете на котлона да заври.
След като заври, изхвърлете тази вода и налейте нова, толкова че да покрие боба с един пръст и слагаме отново на котлона. Не слагайте сол!
Почистете и нарежете на дребно лука и морковите и добавете половината от тях към врящия боб.
Добавете и скилидките чесън цели, джоджена, както и половината олио. Оставяме боба да ври на средна степен /4-5/ до сваряване. При мен това беше 1 ч и 30 мин., но това зависи от сорта боб.
След като бобът е почти готов, добавяме измитите, обелени и нарязани на ситно доматки /може да използвате и домати консерва - около 150-200 мл/. Слагаме и солта.
След като бобът е сварен му правим и запръжката. В тиган изсипваме останалото олио, след като загрее добавяме и останалата половина от нарязаните лук и морков.
Запържваме боб яхнията за около 5 минутки и добавяме 2 ч.л. червен пипер, като запържаме и него за 30-тина секунди. Получената запръжка добавяме при боба и оставяме да ври 1-2 минутки. Махаме от котлона и затваряме боб яхнията с капак.
P.S. Вариантите за боб яхния са много - с месо, без месо, със сланина, с бял боб, с шарен боб и т.н. Ако обичате да похапвате боб, бихме ви посъветвали да опитате и от другите ни рецепти с боб като тази боб чорба или този боб на фурна - каквото и да изберете, винаги ще е вкусно!
Коментари
Боба е велико растение. До колкото съм че, той заедно с нахута и лещата способстват за превенция от рак на дебелото черво, а и извън това. Употребата на боб веднъж седмично предпазва от образуване на ракови клетки в протежение на 2-3 дни сле последното хранене. колко е вярно ен знам, не съм учен... така пише. А иначе, боба е прекрасно ястие, особено в комбинация с някои месни добавки. Вие ги знете кои са ?
Химическите елементи в него са:
====================================
В 100 гр. СВАРЕН боб (без сол) се съдържат 142 калории, разпределени така:
Протеин – 9 гр.
Въглехидрати – 26 гр.
Мазнини –
Уча се да готвя и всичко се получи супер !
Благодаря Ви !