Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Веган баница с леща и тиквички

Веган баница с леща и тиквички

Веган баница с леща и тиквички
Снимка: Илиана Първанова
1 / 15
14/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4
"Дори да не сте вегани, ще се изкушите да опитате тази баница с леща и тиквички, уникална е"

Необходими Продукти

  • кори за баница -   1 пакет/400 гр
  • шарлан - за намазване
  • тиквички - 1 бр. зелена
  • леща - 1 ч.ч. кафява
  • бяла ряпа - 4 см корен (с диаметър 4 см)
  • лук - 1/2 главичка
  • карфиол - 1 - 2 шепи начупен
  • праз - 1/2 стрък
  • чушки - 1 бр. зелена
  • чесън - 1 скилидка
  • магданоз - 1/3 връзка
  • хималайска сол -   1 и 1/2 ч.л.
  • черен пипер - 1/3 ч.л.
  • кимион - 1/2 ч.л.
  • червен пипер -   1 ч.л. равна
  • кориандър - 1 щипка (смлени семена)
  • джоджен - 1 ч.л. равна (сушен и стрит)
  • вода - около 2 ч.ч. (за лещата)
  • сода - 1/2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сипваме кафявата леща (предварително измита) във врящата вода и след нея добавяме содата, за да се свари по-бързо. Не слагаме сол, защото това ще забави процесът на сваряване.

През това време подготвяме зеленчуците. Обелваме бялата ряпа и я настъргваме, карфиола начупваме на малки парченца, а лука, зелените чушки, праза, чесъна и магданоза - нарязваме на ситно.

Щом лещата омекне достатъчно, прецеждаме излишната вода. Към нея прибавяме суровите нарязани зеленчуци и разбъркваме заедно с подправките:  черен млян пипер, хималайска сол, кориандър (от смлени семена, а не листа), кимион (смлян), червен пипер (не лют), джоджен (сушен и ситно стрит) и разбъркваме.

В отделен съд сипваме обелената и нарязана на ситни кубченца тиквичка.  Намазваме правоъгълната дълбока тавичка с шарлан и започваме да редим баницата. Разделяме както плънката, така и тиквичката на 6 части, в случай, че корите са 14 бр. Рехаво нагъваме първата кора и покриваме дъното на тавата с нея.

Поръсваме с малко шарлан и около шепа кубченца тиквички. Отгоре поставяме още една леко нагъната кора и върху нея поръсваме с зеленчуковата плънка с леща. Продължаваме да редуваме - кора/шарлан + тиквички /кора/ плънка. И така докато завършим с две кори между които има само малко поръсен шарлан.

Намазваме и самата баница отгоре с шарлан и печем за около 25 минути на 180 градуса. Щом я извадим от фурната, я покриваме с найлон и кърпа, за да омекне. След малко нарязваме на парчета и сервираме още топла.

Чудесна и интересна веган баница с леща и тиквички!

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: