Начин на приготвяне
Сипваме кафявата леща (предварително измита) във врящата вода и след нея добавяме содата, за да се свари по-бързо. Не слагаме сол, защото това ще забави процесът на сваряване.
През това време подготвяме зеленчуците. Обелваме бялата ряпа и я настъргваме, карфиола начупваме на малки парченца, а лука, зелените чушки, праза, чесъна и магданоза - нарязваме на ситно.
Щом лещата омекне достатъчно, прецеждаме излишната вода. Към нея прибавяме суровите нарязани зеленчуци и разбъркваме заедно с подправките: черен млян пипер, хималайска сол, кориандър (от смлени семена, а не листа), кимион (смлян), червен пипер (не лют), джоджен (сушен и ситно стрит) и разбъркваме.
В отделен съд сипваме обелената и нарязана на ситни кубченца тиквичка. Намазваме правоъгълната дълбока тавичка с шарлан и започваме да редим баницата. Разделяме както плънката, така и тиквичката на 6 части, в случай, че корите са 14 бр. Рехаво нагъваме първата кора и покриваме дъното на тавата с нея.
Поръсваме с малко шарлан и около шепа кубченца тиквички. Отгоре поставяме още една леко нагъната кора и върху нея поръсваме с зеленчуковата плънка с леща. Продължаваме да редуваме - кора/шарлан + тиквички /кора/ плънка. И така докато завършим с две кори между които има само малко поръсен шарлан.
Намазваме и самата баница отгоре с шарлан и печем за около 25 минути на 180 градуса. Щом я извадим от фурната, я покриваме с найлон и кърпа, за да омекне. След малко нарязваме на парчета и сервираме още топла.
Чудесна и интересна веган баница с леща и тиквички!
Чудно Вкусно!