Начин на приготвяне
Лещата се накисва от предната вечер.
Лукът и морковът се нарязват на малки кубчета.
Гъбите и обелените тиквички се нарязват на по-едри кубчета.
Соевите хапки се заливат с 1 ч.ч. гореща вода и се оставят да се надуят.
В сгорещено олио се запържват зеленчуците. Прибавя се сол, разбърква се и се захлупва за 1-2 минути.
След това се маха капакът и се слагат и останалите подправки заедно с лещата. Разбърква се и след още 1-2 минути се сваля от котлона. Изсипва се в тавата и отгоре се поставят парченцата на едро нарязан домат.
Налива се около 1/2 - 1 чаша вода. По желание се поръсва с магданоз. Тавата се покрива с алуминиево фолио и се слага в загрята на 190 - 200 градуса фурна.
Когато всичко е добре сварено, се маха фолиото и тавата с лещата на фурна се оставя във фурната още около 5 минути, за да се изпари водата и да се запече отгоре.
* Друга постна/вегетарианска опция би била да се ползва пушено или мариновано и пържено тофу.
Добър апетит с тази леща с тиквички на фурна.
А за непостен вариант може соевите хапки да се заменят с хапки месо, запържени с подправки.