Начин на приготвяне
Пуешките бутчета се подсушават. Овкусяват се със сол и черен пипер. Престояват 20-30 минути, преди да ги залеем с маринатата.
Нея приготвяме, като смесим, сметаната, зехтина, лимоновия сок и пресованата скилидка чесън.
Заливаме със сместа пуешкото месо и поставяме стреч фолио на тавичката. Маринатата овкусява месото най-малко 5 часа, като е добре тя да престои в хладилника за едно денонощие.
Приготвяме сместа за намазване на пуешките бутчета.
Тя спомага за образуването на ароматна, хрупкаво златиста коричка.
За бадемовите трици смилам в блендер бадемовите ядки на ситно. Преди това ги накисвам, изсушавам и обелвам.
Смесваме ги с патешката мас и ги овкусяваме със малко сол, кората на лама, пипер и стрита мащерка.
Сместа разстиламе върху стреч фолио и я завиваме на руло.
Слагаме я в камерата за кратко да стегне.
Маринованите бутчета подреждаме в намаслена тавичка, постлана с хартия за печене. Отделяме внимателно кожата от бедрената част към копанчето, но не докрай.
Поставяме върху месото по лъжица от бадемовата смес. Връщаме кожата обратно, като покриваме добре.
Останалата част от мазнината държим до фурната на топло.
Завиваме плътно тавата с алуминиево фолио и печем в загрята на 200 градуса фурна около 35 минути.
Месото се е задушило и е останало сочно отвътре.
Отстраняваме фолиото и намазваме обилно бутчетата с още бадемова мас.
Печенето продължава на 170 градуса за още 30 минути, докато кожичката стане хрупкава и приятно зачервена.
Зеленчуците сваряваме на пара, овкусяваме ги със сол, черен пипер и ароматни билки. Покриваме ги с парченца масло и поръсваме с пармезан.
Запичаме отделно, като не прекаляваме с термичната обработка.
Сварената леща овкусяваме със сол, пушен пипер и пасираме на пюре.
Поднасяме печените пуешки бутчета за Коледа топли с гарнитура от зеленчуци и пюре от леща.
Коментари