Начин на приготвяне
От солта, водата и брашното се замесва средно меко тесто, което се разделя на 9 топки, но едната трябва да е малко по-голяма от останалите.
Другите 8 топки се разточват на тънки кори, след което се оставят да поизсъхнат леко. От оставащата по-голяма топка се разточва кора с 10 см по-голяма от тавата, в която ще се прави зелникът.
Пригответе плънката. За целта нарежете зелето и праза на ситно и ги изпържете до омекване. Махнете ги от котлона и прибавете към тях киселото мляко, разбитите яйца и натрошеното сирене. Объркайте добре и изсипете в средата на голямата кора.
Покрийте отгоре с 1 кора, като леко я набръчкайте, за да покрие само плънката. Пригответе плънката за корите, като смесите сиренето и яйцата, разтопете маслото.
Всяка една кора се наръсва с малко масло и яйчената смес, след което се набръчква леко и се слага около плънката. Така процедирайте с всички кори. Накрая повдигнете външната висяща кора, която трябва да покрие останалите кори, направете я на плисенца.
Поръсете с олио зелника и го изпечете в умерено загрята фурна. Сложете на котлона 3 с.л. олио с малко сол и 1 ч.ч. вода, кипнете и залейте готовия зелник. Оставете го за 5 минути във вече изключената фурна, извадете и го покрийте с кърпа.