Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Баклава по нашенски

Баклава по нашенски

Анелия МинчеваАнелия Минчева
Чирак
36361108174
Баклава по нашенски
Снимка: Анелия Минчева
2 / 4
16/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
"Класическа баклава, която си заслужава всяка минута отделено време"

Необходими Продукти

  • За баклавата
  • кори за баклава - 2 пакета Белла или Фамилия
  • орехи - 400 - 500 г(смлени)
  • царевично брашно
  • масло - 250 г
  • За сиропа
  • захар - 1 кг и 1 л вода (1:1) или както си го обичате сиропа
  • ванилия
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започваме приготвянето на баклавата.

Слагат се два листа от корите, поръсват се с малко от царевичното брашно и с орехи, в по-тясната страна на листа се поставя точилката, с която навиваме стегнато руло.

Изваждаме точилката и с нож режем на еднакво разстояние парчета, които нареждаме в тава прави (да се вижда рулото отвътре, не знам дали обясних правилно), като ги нареждаме плътно едно до друго.

Запълнената тава оставяме в сухо помещение да престои поне два три дни, като от време на време разместваме леко всяко парче, за да изсъхне и да не мирише на мухъл.

След това идва ред на печенето и сиропирането. Загряваме маслото (аз малко повечко го загрявам, защото ароматът става по-хубав), с четка или с памуче се напоява всяко парченце.

Пече се на предварително загрята на 150-160 градуса до златисто.

Сиропът се приготвя, като сложим захарта, водата и две резенчета лимон, като заври, изваждаме резенчетата лимон и варим на по-бавен огън още около 20 минути, добавяме ванилия и оставяме да изстива.

Заливаме баклавата по нашенски със сиропа като едното трябва да е студено, другото топло. Преди консумация е хубаво да престои поне 1 нощ :)

PS: Аз имах 400 г орехи и не ми стигнаха, защото обичам баклавата с много орехи, затова в средата парченцата са без орехи, но пак стават хубави.

Оригиналната рецепта е много интересна. Разликата е, че корите се точат, нарежда се по същия начин и тавите с баклава се оставят за поне две седмици да изсъхват в сухо помещение, като през два-три дни всяко парче се размества, за да не плесеняса и да изсъхва равномерно.

След като е изсъхнала вече, се пече и сиропира.

Много трудоемко, но си заслужава, но и по този начин направена е близо до оригинала и е много вкусна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Gurme baron
Gurme baron
такава рецепта със царевично брашно не бях чувал ,ще пробвам.
17.12.2019 14:48
1
Покажи всички подкоментари