Начин на приготвяне
Такава вегетарианска рецепта ще бъде полезна за хора, които следят диетата си и водят здравословен начин на живот, както и за тези, които искат да отслабнат. Тази прекрасна салата с леща може да заеме достойно място сред вашите специалитети на празничната маса за Бъдни вечер или Коледа.
Черната леща Белуга не се нуждае от накисване и се сварява за по-малко от половин час; малки и блестящи зрънца, които имат деликатен, ароматен и много приятен вкус. Черната леща е богата на протеини и фибри и е без мазнини.
С този зеленчук можете да приготвите салати, гарнитури, супи и вкусни мезета. Рецептата, която предлагам, е проста, но много добра.
Салата от черна леща и запечени или сотирани зеленчуци може да се сервира като предястие или като гарнитура и в двата случая ще бъде харесана като първо или второ ястие. Аспержите и морковите са естествени спътници. Когато ги запечете, вкусът им става сладък и карамелен, а тези богати аромати са перфектният контраст с ароматната черна белуга леща.
Ако е сезонът на аспержите, след като ги измиете, ги сложете в тавичка върху пергаментова хартия, да се изпекат, докато се вари лещата.
Направете същото и с морковите. Може предварително да гриловате аспержите за по интензивен вкус. Печете зеленчуците в отделни тавички заедно във фурна с вентилатор
Хубаво е, че когато сезонът им свърши, може да се купят готови сварени и стерилизирани в бурканчета с различна обработка, като има гриловани и после приготвени като туршия. За тази рецепта изберете гриловани и приготвени като туршия. В тази рецепта реших да добавя още по-интензивни вкусове от червени пиперки, крехък шалот, праз, скилидки чесън.
Първо, сварете черната леща белуга за 20 мин - не повече.
Когато се свари лещата ал денте, изцедете излишната вода. Сложете малка тенджера на средно силен огън. Добавете олиото и загрейте. Добавете лука и сотирайте, като разбърквате от време на време, докато стане мек и полупрозрачен, около 5 минути.
Добавете чесъна и гответе, като бъркате непрекъснато около 1 минута. Сотирайте и другите нарязани зеленчуци за 5 минути. В зимния вариант на салатата задушете морковите към останалите зеленчуци. Добавете лещата и разбъркайте, да поеме вкусовете от лука и чесъна и зеленчуците.
Добавете дафинов лист и мащерка. Гответе още десет минути. Извадете печените аспержи и моркови от фурната и ги добавете към черната леща. Ако желаете, добавете няколко чери доматчета.
Поръсете салатата с черна леща Белуга с пресен магданоз.
Ястието е вкусно и студено, и топло. Насладата ще е пълна, който и вариант да изберете.
Представих ви тази невероятно вкусна и ароматна черна леща Белуга, която можете да поднесете на Бъдни вечер.
Добър апетит!