Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Вкусна салата с черна леща Белуга

Вкусна салата с черна леща Белуга

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k4
Вкусна салата с черна леща Белуга
Снимка: Ivelina
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4
"Спечелете комплиментите на всички, приготвяйки тази страхотна салата от черна леща Белуга"

Необходими Продукти

  • олио от авокадо - 4 с.л. или зехтин
  • шалот - 1 малка глава
  • чесън - 2 скилидки, нарязани ситно
  • дафинов лист - 1
  • мащерка - 1 стрък прясна
  • черна леща - 200 г Белуга
  • вода - 400 мл или бульон за сваряване на лещата
  • лимони - около 1 с.л.
  • аспержи - 400 г, нарязани на парчета
  • моркови - 2 среднa големина, обелени и нарязани с размерa на аспержитe
  • червени пиперки - 2 бр.
  • праз - 100 г лук
  • морска сол - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1 ч.л.смлян
  • магданоз - 3 с.л. нарязан пресен
  • мента - 3 с.л. нарязанa
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Такава вегетарианска рецепта ще бъде полезна за хора, които следят диетата си и водят здравословен начин на живот, както и за тези, които искат да отслабнат. Тази прекрасна салата с леща може да заеме достойно място сред вашите специалитети на празничната маса за Бъдни вечер или Коледа.

Черната леща Белуга не се нуждае от накисване и се сварява за по-малко от половин час; малки и блестящи зрънца, които имат деликатен, ароматен и много приятен вкус. Черната леща е богата на протеини и фибри и е без мазнини.

С този зеленчук можете да приготвите салати, гарнитури, супи и вкусни мезета. Рецептата, която предлагам, е проста, но много добра.

Салата от черна леща и запечени или сотирани зеленчуци може да се сервира като предястие или като гарнитура и в двата случая ще бъде харесана като първо или второ ястие. Аспержите и морковите са естествени спътници. Когато ги запечете, вкусът им става сладък и карамелен, а тези богати аромати са перфектният контраст с ароматната черна белуга леща.

Ако е сезонът на аспержите, след като ги измиете, ги сложете в тавичка върху пергаментова хартия, да се изпекат, докато се вари лещата.

Направете същото и с морковите. Може предварително да гриловате аспержите за по интензивен вкус. Печете зеленчуците в отделни тавички заедно във фурна с вентилатор

Хубаво е, че когато сезонът им свърши, може да се купят готови сварени и стерилизирани в бурканчета с различна обработка, като има гриловани и после приготвени като туршия. За тази рецепта изберете гриловани и приготвени като туршия. В тази рецепта реших да добавя още по-интензивни вкусове от червени пиперки, крехък шалот, праз, скилидки чесън.

Първо, сварете черната леща белуга за 20 мин - не повече.

Когато се свари лещата ал денте, изцедете излишната вода. Сложете малка тенджера на средно силен огън. Добавете олиото и загрейте. Добавете лука и сотирайте, като разбърквате от време на време, докато стане мек и полупрозрачен, около 5 минути.

Добавете чесъна и гответе, като бъркате непрекъснато около 1 минута. Сотирайте и другите нарязани зеленчуци за 5 минути. В зимния вариант на салатата задушете морковите към останалите зеленчуци. Добавете лещата и разбъркайте, да поеме вкусовете от лука и чесъна и зеленчуците.

Добавете дафинов лист и мащерка. Гответе още десет минути. Извадете печените аспержи и моркови от фурната и ги добавете към черната леща. Ако желаете, добавете няколко чери доматчета.

Поръсете салатата с черна леща Белуга с пресен магданоз.

Ястието е вкусно и студено, и топло. Насладата ще е пълна, който и вариант да изберете.

Представих ви тази невероятно вкусна и ароматна черна леща Белуга, която можете да поднесете на Бъдни вечер.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: