Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Тиквеник»Различен празничен тиквеник

Различен празничен тиквеник

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Различен празничен тиквеник7 / 7
24/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
3
"Мислите, че това е обикновен тиквеник - напълно грешите"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 3 - 4 бр. фини
  • тиква - 200 - 220 г (грамаж на обелена и почистена)
  • орехи - 70 г
  • олио - за намазване
  • канела - 1 щипка
  • портокалов сок - 2 с.л. прясно изцеден
  • индийско орехче - 1 щипка
  • ром - 2 - 3 с.л. тъмен
  • кафява захар - 3 с.л. с връх (или на вкус, зависи от сладостта на тиквата)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете кори за баница на квадратчета (около 8-10 см). Намазвайте всяко с олио и подредете на купчинки по 3-4 едно върху друго в тава, покрита с леко намазнена хартия за печене.

Изпечете на два три пъти, в зависимост от големината на тавата, на 160 градуса за кратко, докато станат златисти. Постоянно ги наглеждайте, защото много бързо покафеняват. Внимавайте и когато ги премествате, тъй като са чупливи и хрупкави. Затова изпичам 4 кори, така и да залепнат или се начупят някои няма проблем.

Сварете тиквата, пюрирайте я на не съвършено гладко тиквено пюре, обичам да се виждат малки парченца тук-там.

Подсладете със захарта и сложете ароматите, цитрусовия сок и алкохола.

Това ще разводни пюрето, затова прехвърлете в тенджерка или тиган и сложете на умерен до силен котлон, за да се редуцира течността, да се разгърнат и смесят ароматите и тиквата леко да се карамелизира.

Запечете орехите на сух тиган и ги накълцайте, може и да ги смелите по-фино.

В поднос или директно в индивидуални чинии сглобете този различен празничен тиквеник на порции.

Взимайте лист - квадратче кора, върху него шприцовайте в четирите края и малко в средата от тиквата, поръсвайте с орехи и отгоре полагайте следващ пласт. Така подреждайте по 6-7 листчета на порция или по-високи, както ви харесва. Най-отгоре завършвайте тиквеника с четири розички пюре и поръска от орехи.

Поднесете вашия празничен тиквеник и изненадайте своето семейство или гости с нещо елегантно и различно.

Добър апетит и весели празници!

Бележка: Количествата на продуктите могат да варират според предпочитанията ви. Например ако искате да ви преобладава повече от тиквата, си пригответе повече пюре с повече захар. Може да добавите и настъргана ябълка в момента, когато слагате на котлона да се редуцира пюрето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Кристина Черникова
Кристина Черникова
Традиционно ястие, представено по нетрадиционен, различен и интересен начин. Чудесна презентация, браво!
24.12.2019 10:46
1
1
Покажи всички подкоментари