Начин на приготвяне
В топла вода със захар се сипва суха мая и се разбърква. Добавят се 3 с.л. брашно и като се разбърка отново, оставяме да бухне. Сипва се типово брашно в тава и се оформя кладенче.
Чукваме яйцата, без един жълтък, с него намазваме отгоре. Добавят се олио, кисело мляко и сол.
Замесва се средно меко тесто за питка, покрива се с фолио и оставяме да втаса 1 час на топло. От втасалото тесто се откъсват две топки като ябълки за средата на питката и за оформяне на листа.
Останалото тесто се разделя на две части, като едната е по-голяма от другата.
Голямото тесто се разделя на топки, нареждат се в тава върху хартия за печене, тавата е с диаметър 26 см. Парата, измита и подсушена, се увива с фолио и се поставя в едно топче.
Последното тесто се точи на кора и с чаша 5 см изрязваме кръгчета.
Всяко се намазва с масло и прегъваме на две през средата, а после двата края се събират и прищипват.
Нареждат се край топчето в средата на питката. От второто топче, което е като ябълка, се точи кръгла малка кора с диаметър 20 см. Нарязва се на 8 триъгълника, прави се разрез в средата и връхчето се промушва да се оформят малки листенца, поставят се между топките.
Оставя се да почине тестото за 20 минути на топло, намазва се с разбит жълтък и 2 с.л. олио. Поръсват се семена и печем в загрята фурна 170 за 35 минути до готовност.
Изважда се коледната питка с пара, намазваме отгоре с масло и покриваме с кърпа! Весели и вкусни празници!
Коментари
Украсата малко я завъртях- листенцата върху голямата топка в центъра, а "мидичките" най- от края.