Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Богата коледна питка

Богата коледна питка

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6854k2k2k9
Богата коледна питка
Снимка: Мария Божилова
1 / 6
26/12/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
80 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
120 мин.
Порции
8
"Обявяваме ви за топ готвач след приготвянето на тази коледна питка"

Необходими Продукти

  • лимецово брашно - 1 кг
  • прясно мляко - 450 мл козе
  • яйца - 3 бр.
  • мая - 11 г суха
  • олио - 100 мл + 50 мл за месене
  • сол - 1 ч.л.
  • мед - 2 с.л.
  • краве масло - 125 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лимецовото брашно се пресява два пъти в купа, в която ще се меси.

Прибавя се солта и се разбърква много добре. Козето прясно мляко се стопля.

В малка купа се изсипва 50 мл топло прясно мляко. Прибавят се маята и медът.

Разбърква се много добре до пълното разтваряне на меда.

Оставя се, докато маята шупне.

В брашното се прави кладенче, в което се изсипва шупналата мая, останалото прясно мляко, яйцата и олиото 100 мл.

Замесва се меко тесто, като първоначално се разбърква с дървена лъжица, след което се меси с намазани с олио ръце.

Тестото за коледната питка се оставя да втаса 30 мин., покрито с кърпа.

След като втаса, тестото се разделя на четири части. Всяка част се разточва на тънка кора.

Върху кората се слагат парчета масло, след което се навива на руло.

От двете кори се оформят два полукръга и се слагат в тенджера с незалепващо покритие с капак, която е намазана с олио и брашно.

Третата кора се нарязва на 7 бр. парчета, които се нареждат между полукръговете.

Четвъртата кора се нарязва на 8 бр. триъгълници.

Във всеки триъгълник се слага масло, след което се навива на руло и се поставят отстрани на полукръговете.

Останалото масло се нарежда на върху лимецовата питка, след което се оставя да втаса още 30 мин.

Пече се първоначално под капак 5 мин. на 250 градуса, след което капакът се премахва и се пече 35 мин. на 160 градуса.

Богатата коледна питка е готова!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: