Начин на приготвяне
Активирате маята с 1 ч.л.захар, топлата вода (да не е гореща, а приятно топла) и няколко лъжици брашно. Разбърквате и изчаквате да шупне.
В голяма купа изсипвате част от брашното като добавите солта, яйцето, киселото мляко, олиото и загасената в оцета сода. След като маята е готова добавяте и нея. Разбърквате и започвате постепенно да добавяте останалото брашно.
Всяко брашно поема различно, затова слагайте докато не получите меко и еластично тесто. Трябва да е меко като месестата част на ухото ви. Оставяте го да втаса, докато удвои обема си.
След което оформяте питката като пуйка. Първо се прави тялото, след което бутчетата, шията и крилцата. Оставяте да почине 20 минути, мажете с жълтък и печете на загрята на 180 градуса фурна.
Весели празници!