Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Коледна питка с шоколад

Коледна питка с шоколад

ЛюдмилаЛюдмила
Иноватор
5156k1k3k5
Коледна питка с шоколад
Снимка: Людмила
1 / 4
23/12/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4
"Пухкава, ароматна и сладка! Как да не си отчупиш от нея!"

Необходими Продукти

  • брашно - 300 г
  • жива мая - 10 г
  • прясно мляко - 80 мл
  • яйца - 1 бр.
  • течна сметана - 100 мл
  • захар - 20 г
  • сол - 1 ч.л.
  • масло - 1 ч.л. меко
  • черен шоколад 50 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Коледна питка с шоколад за почитателите на коледни сладкиши.

Слагам маята в топлото прясно мляко с щипка захар и мъничко от брашното, да се активира. А в купата с брашно прибавям захарта, солта и сметаната с разбито в нея яйце.

Слагам активираната мая и бъркам с лъжица добре, получава се гъсто лепкаво тесто, ако се налага вие трябва да прецените да добавите още малко брашно, зависи от големината на яйцето и вида брашно.

Покривам с прозрачно фолио и оставям за час да втаса. След това прехвърлям втасалото тесто върху набрашнен плот и леко премесвам, оформям на топка и оставям за още малко да си почине. Около десет мин.

След това разточвам на тънка кора и половината от нея нарязвам на ленти, а в ненарязаната част слагам наситнен черен шоколад 50 грама.

Навивам на руло от страната на шоколада към лентите и след това поставям в малка тава с диаметър около 20 см, покривам с прозрачно фолио и оставям за половин час да втаса.

След това мажа сладката питка с разбит жълтък и отгоре поставям още малко масло.

Пека питката с шоколад на зарята фурна на 180 градуса за около 20 мин. Лесна и много успешна коледна рецепта!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: