Начин на приготвяне
Агнешките ребърца се натриват с черен пипер, джоджен и малко сол. Оставят се в хладилник за около час, след това се заливат с бирата и престояват още 2-3 часа.
Фурната се загрява до 160 градуса. Ребрата заедно с течността се сипват в подмазнена тавичка достатъчно голяма, за да побере и ориза впоследствие.
Завиват се с алуминиево фолио и се пекат така на бавен огън 2 часа. Ако течността изври, се долива вода, не повече бира. Просто дъното трябва да е покрито 1 пръст с течност, за да се задуши хубаво месото и стане крехко.
Зависи от възрастта и качеството му, затова времето за печене може да варира. Готово е, когато с лекота се разпада от кокала.
Лукът и празът се накълцват и запържват в мазнината с малко сол до омекване. Добавят се почистените гъби, а след 2 минити се сипва оризът и се бърка, докато стане кристален. Подправя се с черен пипер и джоджен, добавя се сол на вкус и се прехвърля в тавата при ребърцата.
Там е останала течност и мазнинка от печенето, която е много ароматна и ще го овкуси прекрасно. Долива се вода според изискванията за съотношение на използваният вид ориз.
Ако ребрата на фурна са се зачервили отгоре, се обръщат от другата страна.
Пече се около 25 минути (на 180-200) градуса без фолиото, докато се поеме всичката течност.
Готовото ястие се оставя да почине за 5-10 минути, като тавата се завива.
Агнешките ребърца с ориз и гъби на фурна се поднасят топли.
Добър апетит!