Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Агнешко месо»Ребърца»Агнешки ребърца с ориз и гъби на фурна

Агнешки ребърца с ориз и гъби на фурна

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Агнешки ребърца с ориз и гъби на фурна
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
150 мин.
Общо
160 мин.
Порции
4
"Ястие с чуден аромат се подава от фурната... и това ако не са агнешки ребърца с ориз и гъби! Да, няма какво друго да е"

Необходими Продукти

  • агнешки ребра - 700 г (от малко агне)
  • ориз - 300 г
  • лук - 1/2 глава или 2 - 3 стръка пресен
  • праз - 1 стрък
  • гъби - 100 - 150 г печурки
  • бира - 300 мл.
  • джоджен - около 2 с.л. сушен
  • черен пипер - на вкус
  • олио - около 50 мл
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Агнешките ребърца се натриват с черен пипер, джоджен и малко сол. Оставят се в хладилник за около час, след това се заливат с бирата и престояват още 2-3 часа.

Фурната се загрява до 160 градуса. Ребрата заедно с течността се сипват в подмазнена тавичка достатъчно голяма, за да побере и ориза впоследствие.

Завиват се с алуминиево фолио и се пекат така на бавен огън 2 часа. Ако течността изври, се долива вода, не повече бира. Просто дъното трябва да е покрито 1 пръст с течност, за да се задуши хубаво месото и стане крехко.

Зависи от възрастта и качеството му, затова времето за печене може да варира. Готово е, когато с лекота се разпада от кокала.

Лукът и празът се накълцват и запържват в мазнината с малко сол до омекване. Добавят се почистените гъби, а след 2 минити се сипва оризът и се бърка, докато стане кристален. Подправя се с черен пипер и джоджен, добавя се сол на вкус и се прехвърля в тавата при ребърцата.

Там е останала течност и мазнинка от печенето, която е много ароматна и ще го овкуси прекрасно. Долива се вода според изискванията за съотношение на използваният вид ориз.

Ако ребрата на фурна са се зачервили отгоре, се обръщат от другата страна.

Пече се около 25 минути (на 180-200) градуса без фолиото, докато се поеме всичката течност.

Готовото ястие се оставя да почине за 5-10 минути, като тавата се завива.

Агнешките ребърца с ориз и гъби на фурна се поднасят топли.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: