Начин на приготвяне
Ореховите ядки се смиилат на ситно.
Брашното се пресява в купа с 4 пълни с.л. пудра захар и се смесва с 4 с.л. от орехите и ванилията.
Добавя се свинска мас, която трябва да е нито много твърда, нито прекалено мека.
Замесва се меко тесто, при нужда се добавя мас или брашно до постигане на желаната тестура.
Тестото се оформя на топка и прибира в хладилник да стегне за 1 час.
Оформят се топчета, по-малки от орех и се подреждат в тавичка, покрита с хартия за печене.
Пекат се в загрята на 180-190 градуса фурна за 12-15 минути, или докато започнат леко да почервеняват.
Останалите орехи се смесват с пудра захар, като сладостта се определя според вкуса. При всички положения орехите да са повече от захарта.
Масленките се овалват обилно в сухата смес, докато са горещи. Получават се симпатични маслени топчета с орехи, наподобяващи бонбони.
Да ви е сладко!