Gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Маринован кисел чесън

Маринован кисел чесън

Sunny PetkovaSunny Petkova
Новак
2610223123
Маринован кисел чесън
Снимка: Sunny Petkova
1 / 2
27/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
5 мин.
Общо
15 мин.
Порции
1
"Няколко скилидки чесън на ден, държат доктора далеч от мен - мариновайте го, за да имате винаги под ръка"

Необходими Продукти

  • за 1 буркан от 800 мл
  • чесън - около 16 глави
  • оцет - 2/3 на буркана (около 200 мл)
  • сол - 2 ч.л.
  • захар - 2 с.л.
  • аспирин - 1 таблетка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Солта и захарта се поставят на дъното на буркана.

Чесънът се почиства, измива и се слага във вряща вода да се бланшира за около 5 минути. След това се охлажда под течаща студена вода.

По желание се прави на скилидки или дори може да се почисти изцяло от люспите.

Пълним бурканите с чесън, сипваме оцета до 2/3 на буркана, добавяме счукания аспирин и доливаме с гореща вода.

Бурканите се затварят с топли капачки и се затварят. Обръщаме бурканите по няколко пъти на ден за 3-4 дена. След това чесънът е готов за консумация.

Ако са за зимнина, бурканите се прибират на студено място.

Туршията може да се направи на пролет, когато има хубав пресен чесън. Може да се направи и зимата набързо за 4-5 дена и да се консумира веднага.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
53
40
30
20
11
Дай твоята оценка: