Начин на приготвяне
Солта и захарта се поставят на дъното на буркана.
Чесънът се почиства, измива и се слага във вряща вода да се бланшира за около 5 минути. След това се охлажда под течаща студена вода.
По желание се прави на скилидки или дори може да се почисти изцяло от люспите.
Пълним бурканите с чесън, сипваме оцета до 2/3 на буркана, добавяме счукания аспирин и доливаме с гореща вода.
Бурканите се затварят с топли капачки и се затварят. Обръщаме бурканите по няколко пъти на ден за 3-4 дена. След това чесънът е готов за консумация.
Ако са за зимнина, бурканите се прибират на студено място.
Туршията може да се направи на пролет, когато има хубав пресен чесън. Може да се направи и зимата набързо за 4-5 дена и да се консумира веднага.