Начин на приготвяне
Тази рецепта за немско телешко рулo е сред най-ценените автентични немски рецепти за празничната трапеза. Какво може да е по-добре от това да сервирате това празнично телешко руло за новогодишните празници или за други празници.
Какво по-хубаво от това да има специална празнична храна, която всъщност е доста лесна за приготвяне? Има толкова много версии на тази рецепта за телешко руло, че е лесно да намерите такава, която да отговаря на вашите вкусове.
Основното и характерно за немското празнично руло е горчицата, киселите краставички и лукът в пълнежа.
Първо измийте телешкото месо и го подсушете добре. Не начуквайте парчето месо. Дебелината му е добре да е около 3-4 см. Самото месо за руло обикновено е крехко вратно месо. Разстелете го на хартия за печене. Поръсете месото със сол, черен пипер и чили чушка.
Намажете с горчицата. Поръсете ситно нарязан магданоз. Разстелете нарязания на полумесеци лук, нарязаните кисели краставички и нарязан кубчета Грюер (Ементал или друг по ваш вкус). Поръсете орехите. Навийте месото на руло и завържете с кухненски конец и клечки за зъби.
Намазвате рулото със зехтин, мед. червен пипер и нарязана ситно лимонена мащерка. В голям тиган на силен огън разтопете масло.
Добавете телешкото руло в горещия тиган и гответе до кафяво от всички страни - около 2 минути на страна. Деглазирайте с вино за минутка две. Прехвърлете телешкото руло в тавичка и печете един час и двайсет минути на 200 градуса.
Възможно е още двадесет минутки да се пече, така че наблюдавайте, след като мине един час от печенето. Поливайте със соса от време на време. Другият лесен и много добър вариант е в тенджера под налягане за около 60 минути, рулото е готово.
Пригответе тъмния сос. В тигана, в който запечатахте и глазирахте месото, сложте бучка масло и нарязан ситно лук задушете да се зачерви леко лукът.
Добавете нарязаните гъби и ги задушете да останат на мазнина. Когато са добре задушени и на мазнина, добавете бялото вино и глазирайте гъбите. Става бързо, като се изпари виното. Добавете соса от готвеното руло и намалете котлона. Разбъркайте брашното в зеленчуковия бульон и добавете към соса с гъбите.
Добавете лимонената мащерка, гответе на бавен огън до сгъстяване. Сосът се глазира, сгъстява и покафенява, ухае прекрасно. Поднесете Празнично телешко руло от немската кухня с тъмния сос и зеленчуци. Непременно опитайте рецептата ми с лимонена мащерка, която е моя идея и вкуса е просто прекрасен ! Да ви е сладко!