Начин на приготвяне
Пресейте брашното два пъти в купа, направете кладенче и добавете солта, олио, оцет, сухата мая, долейте хладка вода и замесете средно меко тесто.
За да стане гладко, пухкаво и на конци, докато се меси се удря тестото от 50 до 100 пъти. Готовото тесто оставете да почине 30 минути.
Разбийте яйцата в купа, като отделите 1 бр. жълтък за намазване накрая. Добавете настърганите кренвирши, майонезата и черен пипер.
Разделете тестото на 8 топчета. Всяко топче разточете на много тънка, почти прозрачна кора. Ако се скъса, на места не е фатално.
-Върху всяка кора разпределете от плънката и завивайте на руло, леко го опъвайте. Първата кора навийте на охлюв в намазнена по-голяма тава, а останалите - около първата.
Оставете наредената баница да почине за 30 минути. Намажете я с жълтък и пъхнете да се изпече на 180 градуса до златиста коричка.
Малко преди да е напълно готова, я поръсете с настърган кашкавал и я доизпечете.
Коментари