Начин на приготвяне
Зелето се почиства от кочана и нарязва на лентички. Поръсва се със сол и претриваме с ръце, да омекне.
В тенджера се загрява олио и мас, сипва се нарязан лук и прясно зеле, разбърква се и оставяме да спадне обемът му. Добавя се червен пипер, разбърква се сипваме нарязани и без люспи домати, наливаме гореща вода да покрие продуктите.
Добавят се дафинови листа, черен пипер и малко сол. Когато заври, сипваме измит ориз и разбъркваме. Накрая прибавяме магданоз и прехвърляме в тава, като отгоре се нареждат маслините.
Долива се, ако има нужда, малко вода с разтворена в нея лимонена киселина и щипка сол.
Печем зелето с ориз в загрята фурна 180°C около 40-50 минути до готовност на гозбата.
Сервираме и хапваме с лучник, а за празника ще е чудесна гарнитура за всеки вид риба.