Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Ориз на фурна»Постен ориз с гъби и маслини на фурна

Постен ориз с гъби и маслини на фурна

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Постен ориз с гъби и маслини на фурна
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Направете си една богата салата и поднесете заедно с този постен ориз - не се нуждаете от нищо друго, за да ви е максимално вкусно"

Необходими Продукти

  • ориз - 2 ч.ч.
  • гъби - 250 г (микс от кафява печурка и кладница)
  • маслини - около 15 бр. каламата
  • лук - 2 средни глави
  • краве масло - 2 с.л.
  • зеленчукови подправки - 1 с.л. с връх (тип Вегета)
  • джоджен - 1 щипка
  • черен пипер - на вкус
  • чубрица - 2 щипки, ронена
  • олио - 1/2 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбок тиган сипете олиото и лука, нарязан на дребно. Запържете и добавете маслото, а след малко и почистените и наситнени гъби.

Ако искате, може да добавите и част от маслините с предварително премахнати костилки и нарязани на ситно.

Щом видите, че гъбите омекнат, сипете измития ориз. Запържете за кратко, овкусете с подправките.

Включете фурната на 200 градуса. Вземете удобна тава, в която да приготвите ориза на фурна. Прехвърлете сместа в нея и сипете вода според указанието на опаковката на ориза.

Печете вкусния ориз с гъби около половин час - течността трябва да се изпари. Малко преди да бъде готово ястието, добавете и другата част от маслините.

Когато постният ориз е готов, извадете, покрийте с кърпа и оставете за 10 минутки да почине.

След това постният ориз с гъби и маслини на фурна е готов за сервиране.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
53
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Росица Петрова
Росица Петрова
Много вкусно постно ястие, подходящо и за гарнитура към печено месо. Единственото, което промених е, че замених зеленчуковата подправка (тъй като не ползвам) с 1 лъжичка суха мащерка.
23.07.2023 08:09
1