Начин на приготвяне
Зелевата или Армеева чорба е най-лесната студена зимна супа, вкусна, освежаваща, изтрезняваща и изпитана от най-стари времена.
Нарязваме праза и зелето на ситно. Прибавяме ги към зелевия сок.
Сланината е добре да бъде с кожата. Нарязваме я на ситни кубчета.
Лютата пиперка запичаме за кратко в сух тиган и натрошаваме.
Ръсваме и от сладкия червен пипер върху нашата зелева чорба за детоксикация. Капваме и от растителната мазнина.
Информация: Българската кулинарна традиция и народна медицина използват киселото зеле и киселата ферментирала зелева чорба като храна и лекарство през зимните месеци.
Зелевият сок има мощно лечебно действие. Ферментиралото зеле е дори по-здравословно от суровите зеленчуци.
То е отличен източник на витамин С, лактобацили, както и други хранителни вещества.
Може би си мислите, че пробиотикът, който купувате от аптеката, съдържа живи бактерии, но те са в пъти по-малко от броя им в киселото зеле и други естествено ферментирали продукти.
Добавянето на зелев сок към храната спомага също и отслабването, понеже спира преобразуването на захарите и въглехидратите в мазнини.
Зелето също така е идеална добавка към всяка диета за отслабване, защото съдържа забележително малко калории и стимулира действието на метаболизма.
Коментари