Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Содена Питка»Содена питка със зелева чорба

Содена питка със зелева чорба

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k8k7
Содена питка със зелева чорба
Снимка: Зори
1 / 4
08/01/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
55 мин.
Порции
6
"Неочаквано добра комбинация, от която се получи чудна содена питка със зелева чорба"

Необходими Продукти

  • брашно - около 500 г + за омесване
  • яйца - 2 бр.
  • зелева чорба - 200 мл
  • гореща вода - 50 мл
  • сода - 1 ч.л.
  • зехтин - 4 с.л. за готвене
  • захар - 1 щипка
  • сода за хляб - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се пресява два-три пъти. Изсипва се в дълбок съд и в него се прави кладенче.

Зелевата чорба се смесва с горещата вода, хем да се разреди, за да не е много солена, хем да се затопли леко.

В зелевата чорба се добавя содата за хляб, разбърква се, за да се изгаси содата, и постепенно се добавя към брашното заедно със зехтина, захарта, цялото яйце и белтъка на второто яйце (жълтъкът се оставя за намазване). Ако правите питката за Бъдни вечер, пропуснете яйцата, за да е постна питата.

Замесва се меко тесто и се доомесва на плот, поръсен с брашно.

Тестото за питки се разделя на 12 парчета, като всяко парче се оформя на топче и леко се сплесква, след което във всяко се слага увит във фолио лист с пожелание (късмет) и се завива на розичка. В една от розичките се слага и увита във фолио пара.

Розичките на содената питка се прехвърлят в тавичка, постлана с хартия за печене, отгоре се намазват с разбития жълтък с малко олио и се поръсват със семена по желание.

Пече се в умерена фурна за около половин час.

След като се изпече содената питка със зелева чорба се поръсва с малко вода, завива се с кърпа и се оставя леко да поизстине.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
1 ч.л. сода и
1 ч.л. сода за хляб
Това грешка ли е или аз нещо не разбирам?
19.01.2023 06:23