Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Капама»Капама Наследство

Капама Наследство

Потребител#240543Потребител#240543
Помощник Готвач
54279138
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
360 мин.
Общо
390 мин.
Порции
10
"Една страхотна рецепта за капама, предавана по наследство от поколение на поколение. Благодарим, че я споделихте с нас и я предаваме нататък към всеки, който желае да я превърне в своя традиция"

Необходими Продукти

  • сланина - 300 г
  • кисело зеле - 1.5 бр. зелки
  • свински бут - 1 кг. обезкостен
  • пилешко бутче - 2 бр.
  • кървавица - 300 г
  • суджук - 2 бр. подкови, сурови
  • луканкова наденица - 4 бр. сурови
  • ориз - 150 г бисерен /две шепи /
  • чесън - 1 гл.
  • дафинов лист - 2 бр.
  • червен пипер - 3 с.л.
  • черен пипер - 2 ч.л. на зърна
  • люти чушки - 3 - 4 бр. /от туршия/
  • доматен сок - 200 мл
  • кимион - 1 ч.л.
  • вино - 200 мл /бяло или червено/
  • зелев сок - 400 мл
  • олио
  • брашно
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Любимата ми...на мене, на баба и вероятно и на майка ѝ и нейната баба, защото родът ми е от Белица в македонския край, откъдето са и всички македонци, които живеят извън границите на България.

Капамата си е коледно ястие, когато цялото семейство се събира и всички искат да хапнат всякакво месце. Което не значи, че няма постна капама. Има, за Бъдни вечер може да се направи. Капама се готви в казан на двора със затворен капак.

Лека-полека започва да се измества като новогодишно ястие, къде от целесъобразност, че може да се сготви с всичко месно, което е останало от Коледа, къде от търсене на атрактивност, защото все повече нашумява и не се готви всеки ден, че ако не гледаш животни, никак не е евтино, става подобаваща за новогодишния празник.

Нарязва се сланината на филии и се нарежда по дъното и малко нагоре по стените на дълбок гювеч.

Обелват се от зелките най-горните листа и се застила дъното и малко нагоре по стените върху сланинката. Оставят се две листа.

Нарязват се зелките на дребно в купа.

В друга купа или тава се нарязват месата на порции. Идеята е да има за всички от всичко.

Наливат се 3-4 лъжици олио и се разпределят две шепи от киселото зеле.

Нареждат се парчетата свински бут и лъжичка черен пипер. Две шепи зеле. Чесън, лютите чушлета, пилешки бут на парчета, следва зеле.

Бодват се двете дафинови листа и се притиска с юмрук всичко до тук по цялата повърхност. Мятат се двете шепи ориз. Ръси се кимион, червен пипер и олио.

Нареждат се парчета суджук, наденица, две шепи зеле, една лъжичка черен пипер. Притиска се навсякъде с отворена длан, слагат се скилидки чесън и кървавицата най-отгоре. Покрива се всичко със зеле, слагат се 2-3 лъжици олио и се налива виното и доматения сок. Поръсва се с другата част червен пипер и се покрива всичко с двете отделени цели листа от зелка, които се изхвърлят след изпичането на капамата.

Количеството зелев сок, което ще бъде използвано, зависи от това как е уплътнено всичко в гювеча.

И трябва да го натъпчете, защото иначе не си струва времето или използвайте още по-голям съд. Представете си следната картинка: На гости сте с още десетина души. Домакинът отваря със замах капака на току-що извадена от фурната капама. С изненада установявате, че ястието се е стопило до половината на съда и се чудите колко точно лъжички да си сложите, едничка или двечки, така че да остане и за другите.

След изпичане капамата Наследство беше спаднала с два пръста след периодично притискане....

За капамата има няколко правила: избор на разнообразни месни продукти, съчетани с такива с различни подправки, които се превръщат при печенето в букет от аромати /моята баба нареждаше сарми, а баща ми обичаше да мята вътре кебапчета/; преценка на времето за изпичане на всеки отделен вид месо или месен продукт от избраните – свинско месо е най-отдолу, в средата са телешко, пилешко, продукти от кълцано месо, едро смлени, най-отгоре са кървавица, тънки наденички, кърначета, дебърцини, кренвирши; печене на бавен огън.

Прави се тесто от брашно и вода за залепване на капака на гювеча. Разтегля се на фитил и се обикаля фугата на съда.

Влага се в най-долната част на фурната и чак тогава тя се включва на 200 градуса. След един час се намалява на 160 градуса и се пече още 5 часа/не се превишава температурата, за да не изкипи най-хубавото през дупчицата на капака/.

Това е капамата: месо със зеле! Изглежда лесно....и е така! Главното е търпение и тя сама ще се сготви!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Албена Атанасова
Албена Атанасова
Чудесна капама. Препоръчвам.
10.11.2020 11:41