Начин на приготвяне
Измийте ориза под течаща студена вода.
Намажете голям глинен съд или гювеч с олиото, нарежете сланината на тъни парчета и покрийте с тях дъното на съда.
Отделете 4 бр. листа от зелето, останалото нарежете на дребно.
Върху сланината сложете два листа, а върху тях разстелете малка част от зелето, половината от ориза, поръсете с подправите, сложете бахар зрънца и черен пипер и покрийте със свинските пържоли. Между тях сложете скилидките чесън, поръсете пак с подправите, останалия ориз и сложете нов пласт от зелето, наредете телешкото месо на парчета, подправете и покрийте отново със зеле.
Следват пилешките бутчета, върху и около тях сложете наденицата и завършете с останалото от нарязаното зеле.
Най-отгоре сложете останалите два листа зеле, сипете виното и зелевата чорба.
Покрийте с капака, сложете съда в студена фурна, пуснете на 200 градуса и запечете, докато заври за около 30 мин, след което намалете температурата на 100 градуса и печете 5-6 часа.
Преди сервиране капамата изсипете в голяма тава и разпределете съдържанието ѝ, като във всяка порция сложите от всички меса, зеле и ориз.
Бележки: Ако обичате кървавица, сложете вместо прясната луканкова наденица, а може да добавите пръжки и подправки по ваш избор.
Съдът обикновено се запечатва с тесто или се покрива с алуминиево фолио и тогава се слага капакът, аз не го направих и така си стана чудесна.
За автентична и традиционна рецепта на капама препоръчвам да посетите региона на Банско, където да се насладите на класическата банска капама.
Коментари
От опит коментирам - току-що опитах след 6 часа на 100 градуса - не е сурово, но не е и готово... блудкаж някакъв. Нещо не е наред с тази рецепта...
Чудна е! Точно така я обичам, отгоре да е препечена, само чесънчето ще го отстраня, хич не си падам по него, с една глава чесън изкарвам цялата зима.
Когато пуснат тема "Ястия за Нова година" ще те питам какво ще ни предложиш,.... мммда.
Гласувам високо! Браво!
PS аз обичам така да си се закачам с колежките, ти не би се разсърдила, нали..???