Начин на приготвяне
Маята заедно със захарта и 3 с.л брашно се слагат във водата. С пръсти натрошаваме маята. Оставя се да престои 15 минути, докато шупне.
Трябва да стане на гъста каша като боза и да се надигне.
На едното яйце отделяме жълтъка за намазване.
Сипваме в купа или леген за месене около 2/3 от брашното. Другото използваме за измесването. Правим дупка с пръсти и изсипваме солта, млякото, олиото, 1 яйце, 1 белтък и шупналата мая. Месим тестото с ръце.
Трябва да стане меко и еластично и да не лепне. Оформяме на топка.
Тестото разточваме на кръг и режем на 12 триъгълници. В широката част им слагаме сирене. Навиваме всеки триъгълник на кифла и редим в тава в кръг и в център. Тавата е застлана с хартия за печене.
Оставяме да втаса, докато удвои обема си - около 50 мин.
Намазваме новогодишната питка с жълтък, поръсваме със сусам и кашкавал в загрята до 180 градуса фурна за 40-50 минути.
Отгоре на питата със сирене и кашкавал за Нова година слагаме лист фолио за печене, да не прегори.
2/3 от времето като мине, махаме и допичаме нашата питка.