Начин на приготвяне
Най-първо ще започнем с правенето на тесто за блатовете. За целта разбиваме в дълбока тенджера яйцето, добавяме, след това затопляме съвсем малко прясното мляко и слагаме захарта. Бъркаме, докато не се разтвори хубаво захарта. Прибавяме и содата за хляб.
Пускаме котлона на сравнително слаб огън и слагаме маслото и двете лъжици мед. Бъркаме непрестанно, докато не почнат да се появяват малки кафяви ивици. Това е захарта, която по този начин се карамелизира. От содата за хляб сместа ще се уголеми значително. Цветът трябва да е като карамел, това отнема от 10 до 20 минути, в зависимост колко ви е силен котлонът.
След като сместа е готова, я оставяме настрани, за да изстине добре.
През това време си подготвяме дълбока купа, в която изсипваме двете чаени чаши брашно, правим кладенче и изсипваме сместа, която сме направили за блатовете за ореховата торта. Започваме да месим добре тестото. Отначалото ще е лепкаво, но когато го омесим добре, трябва да бъде стегнато и меко тесто. Вадим го от купата, слагаме малко брашно на плота да не залепва и продължаваме да месим.
След като вече имаме хубаво медено тесто, измерваме теглото му на кантарче и делим числото на седем. Разделяме го на седем равни части. Това е доста важна част, тъй като блатовете ни трябва да са еднакви.
Взимаме хартия за печене и разточваме всяка част в кръгла форма и печем всеки блат точно 5 минути в предварително загрята фурна на 160 градуса с печене отгоре и отдолу. Отделяме ги, за да могат да изстинат добре.
Следващата стъпка е кремът за тортата, който се прави доста лесно. Слагаме сметаната и захарта в една дълбока купа и разбираме с миксер много добре, докато захарта не се разбие много добре.
Последният етап от тортата е да я сглобим. :)
Слагаме един блат в тавичката или формата, в която ще съхранявате тортата и мажем обилно със сметановия крем. Поръсваме с орехи и слагаме съвсем малко боровинково сладко с една малка лъжичка само на някои места.
След това слагаме втория блат и повтаряме процедурата до изчерпване на блатовете.
Последният блат също се намазва обилно с крем, но при него се поръсва обилно с орехите - първо отгоре и след това от всичките страни. Може да си помагате с ръчички, за да бъде поръсено добре.
Не се притеснявайте, ако кремът ви изглежда малко течен. Тортата се оставя минимум 24 часа да престои в хладилник, за да може кремът да попие в блатовете, тъй като не се сиропира и за да може да стегне кремът.
Тази уникална орехова торта е много ефирна, лесна и подходяща, за да зарадвате близките си дори и без повод.
Да ви е сладко!