Боровинкова торта с орехи

Боровинкова торта с орехи
Снимка: Веселина Константинова
3 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
155 мин.
Порции
16
"Старанието, което ще вложите в приготвянето на боровинковата торта с орехи, ще ви се отплати под формата на комплименти и доволни усмивки"

Необходими Продукти

  • За блата
  • яйца - 1 бр.
  • захар - 150 г кристална
  • прясно мляко - 200 мл
  • мед - 2 с.л.
  • сода бикарбонат - 2 ч.л.
  • краве масло - 50 г
  • брашно - 400 г + за доомесване
  • За крема
  • заквасена сметана - 1.200 кг или 3 кофички х 400 г
  • захар - 12 равни с.л. кристална
  • лимонова кора - настъргана
  • За гарниране
  • орехи - 400 г смлени
  • сладко от боровинки
  • боровинки - свежи
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Чукнете яйцето в дълбок съд и заедно със захарта го разбийте добре.

Прибавете меда, содата, прясното мляко и маслото.

Сложете съда на котлона и затоплете сместа на средна температура около 20 минути. Тъй като има сода в сместа, обемът ще се увеличи, затова внимавайте да не изкипи!

Разбърквайте от време на време.

Варете, докато сместа придобие карамелен цвят. Отстранете съда от котлона и изчакайте сместа да поизстине.

Прибавете 400 г от брашното и замесете тесто. Ако тестото лепне прекалено, добавете още малко за доомесване.

Разделете тестото на седем равни топчета. Разточете всяко топче върху набрашнена повърхност.

С помощта на ринг изрежете равни кръгове.

Изпечете ги върху хартия за печене в загрята фурна за около 5-6 минути за всеки блат.

Готовите блатове за торта дооформете отново с ринга и охладете.

Разбийте заквасената сметана със захарта и настъргана лимонова кора.

Сглобете тортата, като намажете обилно блатовете със сметанов крем и добавите сладко от боровинки.

Поръсете сметановата торта със смлени орехи, които предварително сте запекли за кратко за по-добър аромат.

Гарнирайте тортата със свежи боровинки.

Преди поднасяне боровинковата торта с орехи е необходимо да престои около 24 часа в хладилник.

Много вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: