Начин на приготвяне
Чукнете яйцето в дълбок съд и заедно със захарта го разбийте добре.
Прибавете меда, содата, прясното мляко и маслото.
Сложете съда на котлона и затоплете сместа на средна температура около 20 минути. Тъй като има сода в сместа, обемът ще се увеличи, затова внимавайте да не изкипи!
Разбърквайте от време на време.
Варете, докато сместа придобие карамелен цвят. Отстранете съда от котлона и изчакайте сместа да поизстине.
Прибавете 400 г от брашното и замесете тесто. Ако тестото лепне прекалено, добавете още малко за доомесване.
Разделете тестото на седем равни топчета. Разточете всяко топче върху набрашнена повърхност.
С помощта на ринг изрежете равни кръгове.
Изпечете ги върху хартия за печене в загрята фурна за около 5-6 минути за всеки блат.
Готовите блатове за торта дооформете отново с ринга и охладете.
Разбийте заквасената сметана със захарта и настъргана лимонова кора.
Сглобете тортата, като намажете обилно блатовете със сметанов крем и добавите сладко от боровинки.
Поръсете сметановата торта със смлени орехи, които предварително сте запекли за кратко за по-добър аромат.
Гарнирайте тортата със свежи боровинки.
Преди поднасяне боровинковата торта с орехи е необходимо да престои около 24 часа в хладилник.
Много вкусно!