Начин на приготвяне
Нарежете на ситно лука, морковите и чилито (махнете му семките, предварително). Италианското и испанското чили са слабо люти и са перфектни за рецептата.
Задушете ги в голяма тенджера в зехтина заедно с клончетата розмарин и мащерка, докато морковите поомекнат и лукът стане леко златист. Добавете нарязан на ситно единия домат, чесъна, каймата и доматения сос.
Бъркайте, докато се смесят и каймата се раздроби на малки парченца.
Махнете клончетата мащерка и розмарин. Добавете, нарязаните на малки кубчета, картофи, сол, черен пипер и червен пипер. Разбъркайте хубаво.
Намазнете средно голяма тавичка и сложете на дъното втория домат, нарязан на ситно или настърган. Добавете сместа от тенджерата и заравнете. Залейте с бульона.
Сложете да се пече на предварително загрята фурна на 200 градуса.
Печете мусаката, докато се сготвят картофите (станат златисти).
Заливка:
Във купа разбийте яйцата със киселото мляко, докато стане гладка смес. Добавете постепенно брашното, докато бъркате, за да не стане на бучки. Добавете настъргания на ситно кашкавал. Залейте мусаката със заливката и върнете във фурната, докато стане златиста отгоре.
Насладете и се с чаша италианско вино - Просеко или Кианти
Съвети:
Вместо пресни домати и доматен сос може да използвате 1 консерва домати на кубчета - Сан Марцано - 250 г, и 5-6 листа пресен босилек, нарязани на ситно..
Ако нямате домашно приготвен бульон, сложете същото количество вода, но в никакъв случай не използвайте кубчета бульон.
Ако не ви пречи лютото, можете да сложите 2-3 шипки или рибки, вместо чили.