Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Кремове»Шоколадов крем»Шоколадов сусамов тахан

Шоколадов сусамов тахан

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Шоколадов сусамов тахан
Снимка: Yordanka Kovacheva
5 / 9с Видео
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
5 мин.
Готвене
3 мин.
Общо
8 мин.
Порции
4
"И да не ви се вярва, можем да употребим думите шоколад и здравословен в едно изречение или по-скоро в името на един страхотен десерт - шоколадов тахан, пак заповядайте"

Необходими Продукти

  • сусам - 250 г сурови семена
  • какао - 2 ч.л. с връх
  • мед - 3 с.л. или на вкус
  • растително масло - 5 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Запечете сусамовите семенца на сух тиган, докато порозовеят. Веднага ги сипете в друг съд на тънък пласт, за да изстинат по-бързо. Оставите ли ги в същия тиган, те ще продължат да се препичат от остатъчната топлина и може да потъмнеят.

В блендер сипете семената със растителното масло - то може да е лек, негорчив зехтин, слънчогледово олио или дори понякога съм добавяла половин авокадо, което придава на тахана още по-кремообразна текстура. Авокадото, когато е смляно, има текстура на масло.

Добавете меда и какаото и пуснете на високи обороти, за да се смели всичко и стане на еднородна смес. По желание подсладете с още мед или разредете с още мазнина.

Поднесете вашия домашен шоколадов тахан върху препечени филийки, като добавка към десерти или за намазване върху кифлички и питки.

Този шоколадов крем е по-здравословен от обикновения ни познат течен шоколад и носи на организма много енергия.

Да ви е сладко!

Рецептата за домашен шоколадов тахан е изпълнена!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: