Начин на приготвяне
Тази тайландска морковена салата е огромна изненада за мен. Невероятно вкусна и апетитна, въпреки на пръв поглед многото подправки. Вече е в любимия ми списък със салати, макар че първоначално гледах на нея скептично и дълго отлагах да я пробвам. Веднъж обаче опита ли се, става любима.
Морковите се почистват и сваряват ал денте. Процесът се доближава повече до бланширане, защото целта е да не омекват, а останат леко хрупкави. За целта веднага трябва да се пробват с вилица, защото според дебелината им ще зависят и минутите, които ще са им нужни, за да са готови. Веднага след това се изваждат от врялата вода, за да не продължат да се готвят.
Обливат се със студена вода и се оставят да изстинат.
Приготвя се ароматният сос за салатата, като се смилат листата от кориандър със джинджифила - обелен. Ако листата са сушени, просто се натрошават, а коренът от джинджифил може и да се настърже на фино ренде.
Към тях се слагат горчицата, солта, лимонов сок, черен пипер - по-едро смлян ако е възможно, къри и сметаната. Разбърква се.
Морковите се нарязват на лентички и се смесват със соса.
Морковената салата се поднася охладена или както е на момента - със стайна температура.
По желание се доовкусява с още от съставките за соса.
Добър апетит.