Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Ябълков сладкиш»Шведски ябълков сладкиш с бадеми и кардамон

Шведски ябълков сладкиш с бадеми и кардамон

Шведски ябълков сладкиш с бадеми и кардамон
Снимка: Марияна Петрова Иванова
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Този шведски сладкиш човек като го гледа, се облизва несъзнателно, забелязахте ли"

Необходими Продукти

  • ябълки - 1/2 кг
  • бадеми - 100 г (смлени)
  • краве масло - 150 г
  • захар - 150 г
  • брашно - 50 г
  • яйца - 2 бр.
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • канела - 1 ч.л.
  • кардамон - 1 шушулка
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Извадете кравето масло от хладилника и го нарежете в купа на малки парчета. Оставете го на стайна температура, докато омекне.

Добавете половината захар, яйцата, смлените бадеми, брашното и бакпулвера. Замесете меко и лепящо тесто.

Измийте и обелете ябълките. Изчистете ги от семките и ги рендосайте. Добавете канелата и кардамона (предварително начукан с дървено чукче).

Във форма с падащо дъно сложете половината от тестото. Разпределете равномерно по дъното.

Сложете ябълките, подправките и останалата част от захарта. Сложете отгоре другата половина на тестото, като отново разпределите равномерно.

Печете ябълковия сладкиш в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 минути.

Извадете, оставете сладкиша да изстине и поръсете с пудра захар.

Шведският ябълков сладкиш с бадеми и кардамон е готов!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
53
40
31
20
10
Дай твоята оценка: