Начин на приготвяне
Приготвяме сиропа, поставяйки водата и захарта на среден огън. Режем портокалите на тънки кръгчета и щом захарта се разтопи ги пускаме вътре. Оставяме сиропа да ври 10-15 минути като намаляваме малко огъня. Портокалите трябва да омекнат и пуснат всичкия си аромат, но не трябва да се разкашкват и нарушават целостта си.
Отстраняваме от огъня, изваждаме и отцеждаме кръгчетата плод и оставяме настрана.
В купа разбиваме яйцата със захарта, докато побелеят и почти утроят обема си. Директно върху тях пресяваме брашното с бакпулвера и разбъркваме внимателно с дървена лъжица.
Прибавяме разтопеното масло, бадемите, зрънцата кардамон и настърганата кора от портокал и отново разбъркваме.
Кръгла тавичка с диаметър 25 см. покриваме с хартия за печене, алуминиево фолио или просто намасляваме обилно.
Подреждаме кръгчетата портокал по дъното и стените на тавичката като ги притискаме леко, за да залепнат. Върху тях изсипваме сместа за сладкиша и печем на 170 градуса в предварително загрята фурна около 40-45 минути или до суха клечка.
Изваждаме от фурната и оставяме да се охлади леко върху решетка (4-5 минути), след това обръщаме и сиропираме.
Оставяме да изстине напълно преди да сервираме.
Плодовият сладкиш е подходящ за лек десерт със своя свеж и ненатрапчив аромат! Текстурата му е нежна и се топи в устата.
Приготвяла съм го и без бадемите, увеличавайки малко брашното. Резултатът е също толкова разкошен! Надявам се да пробвате, да споделите и да ви е сладко!
Портокаловият сладкиш с кардамон е готов.