Начин на приготвяне
Фурна - 180 градуса;
Форма, намаслена с масло, около 24-25 см.
Орехите са запичат на сух тиган, оставят се настрана.
Ябълките се почистват и нарязват на филийки. Поливат се с лимонов сок и се изсипват в намаслената форма. Изравняват се и се поръсват с 3 с.л. захар и канелата.
Ябълките трябва да заемат 2/3 от дълбочината на формата.
Маслото се разтопява и към него се прибавя захарта, орехите, солта и леко разбитото яйце. Разбърква се.
Прибавя се брашното, разбърква се до хомогенна смес. Сместа се изсипва във формата върху ябълките и леко се разбутва с дървено шишче, за да се разнесе равномерно.
Ябълковият пай се пече на 180 градуса до златиста коричка около 60 мин.
Паят се сервира горещ с топка сладолед/сметана или студен.
Шведският ябълков пай е много вкусен!
Източник: Cause it`s Always Delecious