Домашно кисело мляко в хлебопекарна

Потребител#240543Потребител#240543
Помощник Готвач
54279138
Домашно кисело мляко в хлебопекарна
Снимка: Потребител#240543
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
360 мин.
Общо
390 мин.
Порции
4
"Хлебопекарна, ама и домашно кисело мляко прави, чак пушек се вдига"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 1 л
  • кисело мляко - 100 мл
  • захар - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В хлебопекарната се налива прясното мляко и се включва на програма Домашен йогурт, според инструкциите на модела.

Удобството на правенето на домашно кисело мляко в хлебопекарна се състои в това, че дава увереност на прохождащия готвач и че пести ценно време, защото може да се настрои за през нощта и за закуска да ви е готово... ако, разбира се, уредът разполага с необходимите опции.

Но преди това има важни стъпки, от които зависи качеството на вашето домашно кисело мляко!

Първо е важно какво кисело мляко ще изберете за подкваса. Това ви е маята.

Ако за първи път ще го правите, заредете се с търпение в някой голям магазин, защото там ще имате избор. Започнете да четете съдържанието на опаковките кисели млека, за да намерите такова с жива закваска. Завоалирани формулировки като стартерни млечнокисели култури не ви дава представа за конкретно присъствие на българските бактерийки.

Производителите са длъжни да опишат съдържанието на продуктите си, но тези производители, които са използвали обяснението жива закваска или са изписали имената на Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus, са го сторили, защото са сигурни в действията си и носят отговорност, а не се крият зад обобщени изрази.

В това обобщение не се знае суха ли съставка влиза, екструдирана ли, вносна ли, защото е по-лесно, консервирана ли..., не че не е одобрено от държавните институции, щом е на пазара. Но решението да си подквасите сами мляко, предполага избор на естествени суровини. Идейно е и да отидете сутрин рано до продавачите на мляко в пластмасовите бутилки в квартала. При тях със сигурност ще намерите кисело млекце.

По-високи проценти на киселото мляко няма да ви направят по-хубаво домашното мляко. Киселото просто дава закваската. Спрете се, ако се колебаете между две, на двете. Пробвайте с едното и с другото. Може да пробвате и с овче мляко.

Второ е важно какво прясно мляко ще изберете. Тук вече е добре да се спрете на млека с по-висока масленост, въпреки че съдържат висок процент и сухо вещество. Може да се решите да използвате и овче, или биволско мляко.

Когато решите да подквасвате, киселото мляко да бъде със стайна температура.

Третото важно е прясното мляко да е с температура 37 градуса, -1+ градус. Това с кутрето не го правете, все пак млякото няма да бъде само за вас, а и всеки има различен праг на търпимост, на болка, на усещане, ако щете. Вземете си един стаен термометър, който ще използвате само за това или нов за измерване на телесна температура.

Разбърквате, за да размесите температурните пластове и тогава премервате, оттегляте съда от котлона и изчаквате млякото да се успокои. Термометърът се държи почти до дъното на съда, но не се опира в него. Трябва да достигнете около 38 градуса, защото ще налеете киселото мляко и температурата ще спадне малко. Разбърквате така, както се бъркат яйца с вилица.

Изливате в контейнера на хлебопекарната и тогава го слагате в нея. Захарта ли? ...слагам малко захар винаги, когато варя прясно мляко. Тя може да помогне да не се пресече прясното мляко, ако е по-старо, ако не е било съхранявано правилно или не дай боже, тенджерата ви не е била изплакната добре.

Затваряте капака на хлебопекарната, пускате програмата за йогурт и търпеливо чакате. След сигнала извадете и охладете млякото от хлебопекарна. Първо за два часа покрийте контейнера в по-хладно помещение, а след това в хладилника за два часа, за да се стегне. Пресипете го в два буркана. Ако го изгребете веднага след изваждането, ще се разкъса много. Все се каня да си намеря отделен съд.

Идва ми наум вариант с бурканчета в контейнера..., ще го измисля.

Ако някой се осмели да го направи преди мен, нека да сподели.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
53
40
31
20
10
Дай твоята оценка: