Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Домашна торта от старите тефтери

Домашна торта от старите тефтери

Hristo-Y-MoniHristo-Y-Moni
Чирак
57543222
Домашна торта от старите тефтери
Снимка: Hristo-Y-Moni
2 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
65 мин.
Порции
8
"Може да е ретро, но е много ценна тази рецепта - разкрива ни тайните за приготвянето на чудесната торта с мандарини"

Необходими Продукти

  • за блата
  • яйца - 4 бр.
  • захар - 150 г
  • брашно - 180 г
  • бакпулвер - 1 пакетче
  • олио - 30 мл
  • лимонова кора - 1 бр. кора
  • за крема
  • прясно мляко - 500 мл
  • яйца - 3 бр.
  • жълтъци - 2 бр.
  • захар - 50 г
  • ванилия - 1 бр.
  • брашно - 3 с.л.
  • краве масло - 30 г
  • царевично нишесте - 2 с.л.
  • орехи - смлени, за украса
  • мандарини - сладко, за намазване на блатовете
  • лимонова кора - от 2 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбивам яйцата със захарта на пухкав крем.

Прибавям брашното с бакпулвера, олиото, ванилията и рендосани лимонови корички.

Пека блата на загрята фурна на 175°С.

Изпечени блат оставям да изстине.

За крема за тортата разбивам яйцата с 30 мл мляко, ванилията и брашната.

Другото мляко го загрявам със захарта и постепенно сипвам яйчената смес.

Бъркам, докато се сгъсти, и оставям 3-4 мин, да се свари брашното.

Става много хубав нежен яйчен крем, не много гъст.

Махам от огъня и слагам 30 г краве масло.

Сипвам в купа и слагам в хладилника да стегне за 1 час.

През това време правя захарен сироп с лимонов аромат.

В случая взимам корите на 2 лимона, 1 ч.ч. вода и 1/2 ч.ч. захар .

Варя 6-7 мин леко да се сгъсти и корите да пуснат аромата си.

Разрязвам блата на 2 части.

Слагам едната част, сиропирам малко със сироп, намазвам хубаво с моето сладко от мандарини.

Поръсвам с едро смлени орехи и слагам пласт от изстиналия крем.

Захлупвам с другата част от блата.

Сиропирам и него и намазвам отгоре с останалия крем.

Поръсвам домашната торта обилно с орехите.

Оставям в хладилника да престои поне 3 часа.

Да отбележа, че монтирах селската торта с ринг и като се изстуди го махнах.

Моята домашна торта от старите тефтери е супер лесна за приготвяне и невероятно вкусна!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: