Начин на приготвяне
За рецептата Лозови сарми с леща и просо използваме лозови листа от 1 буркан - навити на рулца. Преди да завиваме сармите с тях, първо ги попарваме с вряла вода или ги кипваме за 10-тина минутки, за да омекнат.
Пълнежа на сармичките приготвяне по следния начин: смесваме 1 ч.ч. оранжева леща и 1 ч.ч. белено просо в купа, измиваме ги и ги накисваме. През това време задушаваме в 3 с.л. шарлан, на ситно нарязаните 1 скилидка чесън, 1 глава лук, 2 моркова и 2 см корен джинджифил.
Заливаме ги с гореща вода - 2 чаени чаши и половина. Сипваме варивото заедно със сушения щир и разбъркваме. Подправяме с всички подправки наведнъж: 2-3 щипки сушен стрит босилек, 2 щипки кориандър, 1 равна ч.л. кимион, 1 равна чаена лъжица червено пипер, 1/2 лъжичка черен пипер, половин чаена лъжица сушен стрит джоджен от градината, хималайска сол на вкус - около 1 и 1/2 ч.л. и накрая половин лъжичка кафява тръстикова захар. Всичко заедно варим около 10 минути и сваляме тенджерата от котлона преди зърната да са се сварили.
Разпределяме си горе-долу пълнежа и завиваме сармите, като за една листо трябва около 1 богата чаена лъжица.
Подреждаме ги внимателно върху специалното ветрило да се варят на пара в тенджера с малко вода за около 20 минути!
Необикновените сармички са готови! Поднасяме ги с домашно кисело мляко или с любимата млечна салата.
Може да бъдат приготвени за семейната трапеза през цялата година!
Чудно Вкусно!