Начин на приготвяне
Празa нарязваме на ситно. Запържваме го в загрялата растителна мазнина.
Към него прибавяме ориза и лещата, като ги запържваме за 4-5 минути.
Овкусяваме със сол и пипер на вкус.
Прибавяме доматите и наливаме 1 чаша горещ бульон. Оставяме да къкри, докато оризът абсорбира течността.
Прибавяме булгура, чубрицата, кимиона и черния пипер.
С получената смес се пълнят лозовите листа, като лъскавата страна трябва да остане навън.
Навиват се стегнато и се подреждат в подходяща тенджера.
Върху сармичките се слага огнеупорна чиния или друга подходяща тежест, за да ги притиска.
Заливат се със зеленчуковия бульон и се слагат да се варят 45 мин. на тих огън.