Начин на приготвяне
В малка тенджерка първо приготвяме зеленчуците. Сипваме 1 кафена чашка зелев сок да заври и в него сваряваме - на ситно нарязаните - лук, морков, кисело зеле и магданоз, както и грах (от буркан). Към тях прибавяме най-различни подправки на вкус – хималайска сол, черен и червен пипер, куркума, кимион, кориандър, чубрица и джоджен. Варим, докато поомекнат и поемат част от сока.
След това в голяма тенджера в гореща вода с хималайска сол и малко шарлан, сипваме царевичен грис постепенно, като непрекъснато разбъркваме с телена бъркалка, за да не се образуват бучки. След това продължаваме бъркането с дървена плоска бъркалка, докато се свари качамак (колкото по-фин е, толкова по-бързо се сварява).
Намазваме с шарлан кръгла тава (с диаметър около 30 см). Разстиламе по дъното половината от качамака, изравняваме го и върху него сипваме зеленчуковата плънка (заедно с малкото сокче, ако има такова). Отгоре завършваме с финален трети пласт - втората половина от качамака. Разпределяме го равномерно, така че да покрие навсякъде плънката и повърхността да е равна.
С помощта на цедка поръсваме нежно с червен пипер и слагаме да се пече на 200-250 градуса за 10-15 минути (като започне да се напуква – вадим от фурната). Оставяме да се стегне за няколко часа. След това нарязваме на парчета (като торта) и поднасяме по желание с пържено яйце върху парчето.
Вкусно, необичайно и много лесно! Наподобява солена торта :) Финия царевичен грис, придаващ нежност и зеленчуците с киселото зеле – със силен вкус и чудесен аромат, са прекрасна комбинация!
Чудно вкусен качамак на фурна с кисело зеле и зеленчуци!