Начин на приготвяне
В тава или йенска тенджера се слагат зелето и оризът. Киселото зеле може да не е от буркан, в такъв случай се нарязва на ситно.
Лукът се почиства и нарязва на кубченца. Добавя се заедно с червения пипер и доматения сок. Овкусява се със сол и черен пипер. Добавя се чубрица по желание.
Към всички продукти се добавя повечко вода. Всичко се разбърква.
Слага се да се пече с капак, за да се задуши добре зелето.
Скумрията се почиства добре и се измива. Всяка от тях се нарязва на 4 парчета. Добавят се в тавата, когато оризът е почти готов, защото тя се сготвя много по-бързо и за да остане сочна.
Ако е необходимо, се добавя и още вода към печената риба.
Скумрията на фурна с кисело зеле е много вкусна.