Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Качамак»Качамак на фурна с кисело зеле и зеленчуци

Качамак на фурна с кисело зеле и зеленчуци

Качамак на фурна с кисело зеле и зеленчуци
Снимка: Илиана Първанова
7 / 12
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
50 мин.
Порции
6
"Качамак такъв, какъвто не сте си го представяли никога - с кисело зеле и зеленчуци"

Необходими Продукти

  • царевичен грис - 1 пакет (500 г) фин, за качамак
  • вода - около 1, 8 - 2 л
  • хималайска сол - 2 ч.л. равни
  • шарлан - 1 с.л.
  • черен пипер - ½ ч.л.
  • червен пипер - 1 ч.л. равна
  • кимион - ½ ч.л.
  • чубрица - 3 щипки
  • босилек - 2 щипки сушен и стрит
  • джоджен - ½ ч.л. сушен и стрит
  • Зеленчукова плънка
  • лук - 2 главички
  • моркови - 1 бр.
  • кисело зеле - 1 ч.ч. нарязано
  • грах - 3 с.л. (от буркан)
  • магданоз - 1 с.л. нарязан
  • хималайска - ½ ч.л. на вкус
  • шарлан - 1 с.л.
  • черен пипер - ½ ч.л. к.л. равна
  • червен пипер - 1 ч.л. равна
  • куркума - ½ ч.л.
  • кимион - ½ ч.л.
  • кориандър - 2 - 3 щипки
  • чубрица - 2 - 3 щипки
  • джоджен - ½ ч.л. сушен и стрит
  • зелев сок - около 1 к.ч. (зелева чорба)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В малка тенджерка първо приготвяме зеленчуците. Сипваме 1 кафена чашка зелев сок да заври и в него сваряваме - на ситно нарязаните - лук, морков, кисело зеле и магданоз, както и грах (от буркан). Към тях прибавяме най-различни подправки на вкус – хималайска сол, черен и червен пипер, куркума, кимион, кориандър, чубрица и джоджен. Варим, докато поомекнат и поемат част от сока.

След това в голяма тенджера в гореща вода с хималайска сол и малко шарлан, сипваме царевичен грис постепенно, като непрекъснато разбъркваме с телена бъркалка, за да не се образуват бучки. След това продължаваме бъркането с дървена плоска бъркалка, докато се свари качамак (колкото по-фин е, толкова по-бързо се сварява).

Намазваме с шарлан кръгла тава (с диаметър около 30 см). Разстиламе по дъното половината от качамака, изравняваме го и върху него сипваме зеленчуковата плънка (заедно с малкото сокче, ако има такова). Отгоре завършваме с финален трети пласт - втората половина от качамака. Разпределяме го равномерно, така че да покрие навсякъде плънката и повърхността да е равна.

С помощта на цедка поръсваме нежно с червен пипер и слагаме да се пече на 200-250 градуса за 10-15 минути (като започне да се напуква – вадим от фурната). Оставяме да се стегне за няколко часа. След това нарязваме на парчета (като торта) и поднасяме по желание с пържено яйце върху парчето.

Вкусно, необичайно и много лесно! Наподобява солена торта :) Финия царевичен грис, придаващ нежност и зеленчуците с киселото зеле – със силен вкус и чудесен аромат, са прекрасна комбинация!

Чудно вкусен качамак на фурна с кисело зеле и зеленчуци!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: