Лозови сарми с елда и лапад

Илиана ПървановаИлиана Първанова
Мастър Шеф
578
17
21
2
20/01/2020
Приготвяне25 мин.
Готвене35 мин.
Общо60 мин.
Порции5
Сготви+1 точка
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо306
  • Преглеждания за месеца31
  • Преглеждания за седмицата26
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Необикновени сарми с лесна и вкусна плънка от изключително полезната елда, съдържаща фосфор и много други полезни вещества.

В тенджера кипваме 100 мл вода и в нея задушаваме лука и чесъна, нарязани на ситно. Добавяме 2 с.л. шарлан и равна чаена лъжица хималайска сол, както и половин равна лъжичка смлян черен пипер.

Сипваме 2 ч.ч. елда (предварително измита) заедно с чаша и половина гореща вода. Разбъркваме и добавяме половин буркан домашно стерилизиран нарязан лапад.

Доовкусяваме с ½ равна чаена лъжичка смлян кимион и 1 кафена лъжичка джоджен – сушен, стрит. Разбъркваме с дървена бъркалка и оставяме да къкри с капак за 10 минути, като го наглеждаме да не се захване за дъното.

През това време изваждаме от буркана навитите на рулца лозови листа. Разгъваме, изплакваме и кипваме листатата в малка тенджерка, покрити с вода, за около 10 минути.

След това за миг ги изплакваме в студена вода, за да не парят, и завиваме с тях готовия пълнеж от елда с лапад.

Сармите подреждаме върху ветрило за готвене на пара, в тенджера с малко вода на дъното. Варим лозовите сарми с капак за 20 минути.

Порцията лозови сарми с елда и лапад по желание гарнираме с цедено краве мляко или кисело мляко.

Чудно Вкусно!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар