Лозови сарми с елда и лапад

Илиана ПървановаИлиана Първанова
Мастър Шеф
805
4k
4k
1k
4
20/01/2020
Приготвяне25 мин.
Готвене35 мин.
Общо60 мин.
Порции5
Сготви+1 точка
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо557
  • Преглеждания за месеца22
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Необикновени сарми с лесна и вкусна плънка от изключително полезната елда, съдържаща фосфор и много други полезни вещества.

В тенджера кипваме 100 мл вода и в нея задушаваме лука и чесъна, нарязани на ситно. Добавяме 2 с.л. шарлан и равна чаена лъжица хималайска сол, както и половин равна лъжичка смлян черен пипер.

Сипваме 2 ч.ч. елда (предварително измита) заедно с чаша и половина гореща вода. Разбъркваме и добавяме половин буркан домашно стерилизиран нарязан лапад.

Доовкусяваме с ½ равна чаена лъжичка смлян кимион и 1 кафена лъжичка джоджен – сушен, стрит. Разбъркваме с дървена бъркалка и оставяме да къкри с капак за 10 минути, като го наглеждаме да не се захване за дъното.

През това време изваждаме от буркана навитите на рулца лозови листа. Разгъваме, изплакваме и кипваме листатата в малка тенджерка, покрити с вода, за около 10 минути.

След това за миг ги изплакваме в студена вода, за да не парят, и завиваме с тях готовия пълнеж от елда с лапад.

Сармите подреждаме върху ветрило за готвене на пара, в тенджера с малко вода на дъното. Варим лозовите сарми с капак за 20 минути.

Порцията лозови сарми с елда и лапад по желание гарнираме с цедено краве мляко или кисело мляко.

Чудно Вкусно!

Огнеупорна тава с капак от боросиликатно стъкло 1.7 литра-23%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Огнеупорна тава с капак от боросиликатно стъкло 1.7 литра
20.00 лв.
15.40 лв.
Виж ››

Не трябва да се лишавате от огнеупорна тенджера, защото все ще ви се наложи да приготвите или да съхраните нещо в нея. С достатъчна вместимост, голяма устойчивост и капак от боросиликатно стъкло, тази тенджера ще бъде ваш помощник в кухнята.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар