Чай от родопски лопен

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
878
7k
3k
1k
1
20/01/2020
"Вижте за какво помага чаят от родопски лопен "
Приготвяне2 мин.
Готвене30 мин.
Общо32 мин.
Порции1
Сготви+1 точка
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо193
  • Преглеждания за месеца37
  • Преглеждания за седмицата4
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • родопски лопен - 2 с.л., изсушени цветчета
  • вода - 400 мл филтрирана
  • мед - за подслаждане или кафява захар
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Родопски лопен (Verbascum spathulisepalum) е билка, балкански ендемит, разпространен само в отделни находища в Родопите.

В Червената книга на България растението е вписано като ЗАСТРАШЕН вид.

За целта от растението събирам само цветните стебълца с дължина около 6-7 см!

Сухите цветове се прилагат под формата на запарка.

2 с.л. от наситнената дрога се заливат с 400 мл кипяща вода и се оставя да кисне 30 минути.

Чаят се прецежда и към нея се прибавя мед или захар.

Приема се 6 пъти на ден по 80 мл 15 минути преди хранене и 30 минути след хранене.

Лопеновият цвят разтваря бронхиалния секрет и премахва спазмите при възпаление на бронхите.

Освен това чаят от родопски лопен действа противовъзпалително и омекчаващо на възпалените лигавици на дихателните органи.

Предписва се при коклюш, остри и хронични бронхити, възпалителни изменения на лигавицата на гърлото.

Чаят се прилага при бронхиална астма, фарингит, ларингит, туберкулоза.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар