Начин на приготвяне
Родопски лопен (Verbascum spathulisepalum) е билка, балкански ендемит, разпространен само в отделни находища в Родопите.
В Червената книга на България растението е вписано като ЗАСТРАШЕН вид.
За целта от растението събирам само цветните стебълца с дължина около 6-7 см!
Сухите цветове се прилагат под формата на запарка.
2 с.л. от наситнената дрога се заливат с 400 мл кипяща вода и се оставя да кисне 30 минути.
Чаят се прецежда и към нея се прибавя мед или захар.
Приема се 6 пъти на ден по 80 мл 15 минути преди хранене и 30 минути след хранене.
Лопеновият цвят разтваря бронхиалния секрет и премахва спазмите при възпаление на бронхите.
Освен това чаят от родопски лопен действа противовъзпалително и омекчаващо на възпалените лигавици на дихателните органи.
Предписва се при коклюш, остри и хронични бронхити, възпалителни изменения на лигавицата на гърлото.
Чаят се прилага при бронхиална астма, фарингит, ларингит, туберкулоза.