Начин на приготвяне
Месото се измива и се нарязва на ситни парчета и се запържва с лука, добавят се и подправките.
Сварява се оризът за около 30 мин, оставя се да се сгъсти. През това време се измиват и почистват гъбите, нарязват се на ситно и се сваряват.
Изпърженото месо, гъбите и оризът се разбъркват добре. Киселото зеле се измива, разделя се на по-големи листа.
Във всяко листо се поставят от плънката и се завива, така че да не се разтвори по време на варене.
На дъното на тенджера се поставят лозови пръчки /общо 6 на кръст/, така че сармите да не достигат до дъното и да не се залепят при варене.
Готовите зелеви сарми се подреждат в тенджерата, отгоре се поставя чиния, за да не се надигат, долива се вода.
Сармите с месо и гъби се варят за около 60 минути.
По желание се запържват с олио, брашно и червен пипер, изсипва се в тенджерата със сармите.
Оставя се да ври за 10 мин.